Nyitott katonai területről vitt el egy gránátot egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, felrobbant a kezében

2024. június 21. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Háromtól tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat az a 46 éves cseh férfi, aki a kihelyezett angol és horvát nyelvű tiltások ellenére besétált fiával és barátaikkal egy Knin közelében található nyitott katonai gyakorló terepre szerdán, ahonnan aztán kilencéves fia magával hozott egy gránátot – írja az Index.hr. A gránátot az apa maga rakta be az autójukba.

Később a turisták megálltak az autóval az út szélén, mert az meghibásodott, ekkor a fiú kivette a gránátot, ami felrobbant. A robbanásban a gyerek meghalt, két nő és egy férfi pedig megsérült. Az ügyben csütörtökön nyomozást indított a rendőrség. Az Index.hr szerint a turisták előre egyeztetett túraterv alapján érkeztek Knin környékére, ahol aztán az apa nem követte a tiltótáblák utasításait, hanem bement fiával a katonai gyakorlótérként megjelölt veszélyes területre.

„Ez egy nyitott gyakorlópálya, nem olyan, mint Slunjban, ami be van kerítve. Nyitott, de vannak rajta veszélyre figyelmeztető táblák, amelyek horvát és angol nyelvűek” – nyilatkozta a lapnak Marko Jelic Šibenik, Knin korábbi polgármestere. Elmondása szerint a szabadon hagyott területen szokták tesztelni a kis kaliberű tüzérségi fegyvereket, de előfordulhat, hogy ottmarad valami. Egy ilyet vehetett fel a kilencéves fiú.

A korábbi polgármester szerint épp ennek kiküszöbölésére helyeztek el figyelmeztető táblákat. A gyakorlótéren áthalad egy út, amit még korábban épített a hadsereg, de a civilek is használják, mert bizonyos területekre csak így lehet feljutni. Az alternatív utat már régóta tervezik, ez elkerülné a gyakorlóterületet. Bekeríteni állítólag a problémás részt nincs értelme, mert 60-70 éve élnek vele, gond nélkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!