Putyinnak nem igazán tetszik, hogy Dél-Korea akár fegyvereket is küldhet Ukrajnának

2024. június 21. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Szerződést kötött Oroszország és Észak-Korea, melynek értelmében a felek azonnali segítségnyújtást vállalnak egymás felé, ha bármelyik országot megtámadják vagy hadiállapotot rendelnek el ott – írja a Yonhap News Agency. A hírre reagálva Dél-Korea pénteken Szöulba hívta Georgij Zinovjev orosz nagykövetet, hogy ismertesse Szöul álláspontját a Moszkva és Phenjan között aláírt „átfogó stratégiai partnerségi” szerződéssel kapcsolatban.

A dél-koreai elnöki hivatal elítélte a paktumot mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait sértő, a nemzetbiztonságot fenyegető fenyegetést. Figyelmeztetett a Moszkvával fenntartott kapcsolataira gyakorolt negatív hatásokra. A szerződés híre után Csang Hojin, Dél-Korea legfőbb biztonsági tanácsadója a nemzetbiztonsági tanács csütörtöki ülését követően kijelentette: Szöul át fogja gondolni az Ukrajnának történő fegyverszállítással kapcsolatos álláspontját. Dél-Korea eddig azt az irányt képviselte, hogy kizárólag halált nem okozó segítséget nyújt Kijevnek.

„Ami a halálos fegyverek szállítását illeti az ukrajnai harci övezetbe, az nagyon nagy hiba lenne. Remélem, hogy nem fog megtörténni. Ha mégis megtörténik, akkor majd mi is meghozzuk a megfelelő döntéseket, aminek Dél-Korea jelenlegi vezetése valószínűleg nem fog örülni” – reagált a dél-koreai álláspontra Putyin a vietnámi látogatása során tartott sajtótájékoztatóján a Sputnik orosz hírügynökség szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!