Beteg csimpánzok vezették nyomra a fájdalomcsillapító növények után kutató tudósokat

2024. június 21. – 07:32

Másolás

Vágólapra másolva

Fájdalomcsillapító és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező növényeket esznek a vadon élő csimpánzok, hogy meggyógyítsák magukat – ez derül ki egy, a BBC által ismertetett kutatásból.

A PLOS One folyóiratban közzétett tanulmányokban a tudósok leírták az ugandai erdőkben végzett kutatásukat. A tudósok a sérültnek vagy betegnek tűnő állatokat figyelték meg, hogy kiderítsék, vajon növényekkel gyógyítják-e magukat. Amikor egy sérült állat valami különlegeset keresett az erdőben, hogy megegye, a kutatók mintát gyűjtöttek az adott növényből, és elemezték azt. A legtöbb vizsgált növényről kiderült, hogy antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

A csimpánzok akár az új gyógyszerek keresésében is segíthetnek – erre jutottak végül a tudósok. Dr. Elodie Freymann, az Oxfordi Egyetem vezető kutatója szerint ez azért jó, mert a tudósok nem tudnának minden növényt tesztelni a vadonban, így viszont a csimpánzok nyomra vezethetik őket.

A kutatók például begyűjtöttek és elemeztek egy páfrányt, a Christella parasitica nevű növényt, amelyről kiderült, hogy erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kutatók összesen 17 mintát gyűjtöttek 13 különböző növényfajból, és elküldték azokat a németországi Neubrandenburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemének vizsgálatára.

Ennek során kiderült, hogy a kivonatok közel 90 százaléka gátolta a baktériumok növekedését, egyharmaduk pedig természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezett, vagyis csökkentette a fájdalmat és elősegítette a gyógyulást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!