Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államokban, Új-Mexikóban már halálos áldozata is van az erdőtüzeknek

2024. június 20. – 05:26

Másolás

Vágólapra másolva

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségében, 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán – írja az MTI.

Az északkeleti Maine állam kanadai határhoz közeli településén, Caribou-ban szerdán 34,4 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, a hőérzet megközelítette a 40 fokot. A településen, amely 15 kilométerre fekszik a kanadai határtól, melegebb volt, mint a floridai Miamiban és Texas számos településén. Chicagóban hétfőn egy 1957-es rekord dőlt meg, 36,1 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A Nagy-Tavak térségének keleti részén és az északkeleti államokban hőségriadó van érvényben, számos szabadtéri programot töröltek, és a lakosság számára légkondicionált „hűsölőközpontokat” jelöltek ki. New Yorkban megnyitották az egyébként korlátozottan látogatható parkokat, az uszodák pedig a szokásosnál korábban nyitnak ki.

Az Egyesült Államok déli államait jelentős trópusi vihar érheti el. A viharzóna szerdán a Mexikói-öböl felett erősödött trópusi viharrá, és a várakozások szerint csütörtökön Mexikó északi részén éri el a szárazföldet. A vihar jelentős esővel és széllel érkezhet, ami segítheti az Új-Mexikó szövetségi államban az erdő- és bozóttüzek oltásán dolgozó tűzoltók munkáját. Új-Mexikóban szerdáig egy ember halt meg az erdőtüzek miatt, több ezer embernek kellett elmenekülnie a gyorsan terjedő tűz elől.

Kaliforniában szintén több helyen ég az erdő és az aljnövényzet. A szövetségi hivatalok összegzése szerint az év eddig eltelt időszakában már csaknem 8500 négyzetkilométer területen pusztított erdőtűz az Egyesült Államok egészében, ami jóval meghaladja a 10 éves átlagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!