Két erdőtűz ejtett csapdába egy települést Új-Mexikóban

2024. június 19. – 06:09

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli állapotot hirdettek Új-Mexikóban, mivel két erdőtűz egyszerre söpört végig egy hegyláncon. Ezreket kellett evakuálni, egy halálos áldozatról tudnak eddig, írja a BBC.

Ruidoso falu közelében 7800 ember menekült el otthonából, miután a hétfőn elinduló erdőtűz mérete pár nap alatt megháromszorozódott. A két erdőtűz együtt eddig csaknem 20 ezer hektárt égetett le, a tüzeket egyáltalán nem sikerült elzárni.

Michelle Lujan Grisham kormányzó arról beszélt, hogy mindent megtesznek, hogy megfékezzék a tüzeket, azonnali menekülésre szólították fel a helyieket is. Eddig a tisztviselők adatai szerint közel 500 épület semmisülhetett meg, valószínűleg mind otthonok voltak. Egyelőre nem tudják, mi okozta a tüzet, csak azt, hogy az a száraz idő és a szél miatt tudott szétterjedni. Új-Mexikóban nem szokatlanok az erdőtüzek, de délkeleten most aszály is van.

1950 óta világszerte gyakoribbá és súlyosabbá váltak a hőhullámok, jelentette be még korábban az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó szervezete. Az extrém melegben gyakoribbá vált az erdőtüzek megjelenése is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!