Az izraeli hadsereg tovább nyomul előre Rafahban, szemtanúk szerint izraeli csapásokban 17-en haltak meg

2024. június 18. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

A legfontosabb hírek az izraeli–palesztin konfliktusról kedden:

  • Rafahi helyi lakosok és egészségügyi dolgozók beszámolói alapján a Reuters azt írja, hogy izraeli légicsapásokban legalább 17 palesztin halt meg a Gázai övezet két menekülttáborában. Szemtanúk állításai szerint izraeli tankok egyre mélyebbre nyomultak előre Rafahban. (Reuters)
  • Legutóbbi jelentésében az izraeli hadsereg azt állította, hogy továbbra is „precíz, hírszerzésen alapuló, operatív tevékenységet folytat Rafah térségében, számos terroristát likvidálva”, és folytatja „operatív tevékenységét” a Gázai övezet középső részén. (Guardian)
  • A gázai konfliktus soha nem látott mértékű talaj-, víz- és levegőszennyezést okozott a Gázai övezetben – áll az ENSZ kedden megjelent jelentésében, ami szerint a robbanófegyverek mintegy 39 millió tonna törmeléket hoztak létre. „Ez mélyen károsítja az emberek egészségét, az élelmezésbiztonságot és Gáza ellenálló képességét” – mondta Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója. (Guardian)
  • Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy megakadályozza az összecsapások kiszélesedését Izrael és az Irán támogatását élvező libanoni Hezbollah milícia között – jelentette ki kedden az amerikai elnök különmegbízottja Bejrútban. Nabih Berrivel, a libanoni parlament elnökével folytatott egyeztetése után Amos Hochstein elmondta, a Washington által május végén közzétett, a gázai tűzszünetet célzó terv a libanoni–izraeli határon zajló összecsapásokra is kedvező hatással lenne, a többi között lehetővé tenné a határ mindkét oldaláról kitelepítettek visszatérését lakhelyeikre. A környéken dúló harcok nyomán körülbelül 150 ezren hagyták el otthonaikat. (MTI)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!