Őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség a Kolozs megyei rendőrfőkapitányt és három beosztottját

2024. június 17. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupciós bűncselekmények miatt őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Kolozs megyei rendőrfőkapitányt és három beosztottját – írja az MTI a DNA közleménye alapján. Mihai Rus rendőrfőkapitány ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség és hamis nyilatkozattétel gyanújával indítottak eljárást.

A rendőrfőkapitány mellett őrizetbe vették Aurelian Mircea Rotar főfelügyelőt, a megyei kapitányság közlekedés-rendészeti osztályának parancsnokát és Ioan Raul Pasca és Catalin Claudiu Muresan rendőrügynököket. Előbbit hivatali visszaélésben való bűnrészességgel és hamis nyilatkozattétellel, illetve hivatali mulasztással gyanúsítják, Pasca esetében a hivatali visszaélés, míg Muresan esetében a hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanúja áll fenn.

A DNA közleménye szerint Mihai Rust április 29-én gyorshajtással kapták el Kolozsváron, de megállapodott a beosztottjaival, hogy ne kelljen kifizetnie a kihágásért járó bírságot, és ne függesszék fel a jogosítványát sem. A rendőröknek azt kellett mondaniuk, hogy a gépkocsit egy másik ember vezette.

A román sajtó szerint Rus azt akarta elhitetni, hogy a felesége ült a volánnál.

Az egyezség arra is kiterjedt, hogy Mihai Rus felettesként nem indít fegyelmi eljárást Pasca ellen a hivatali mulasztás miatt. Az ügyben mások ellen is indult bűnvádi eljárás és a Kolozs megyei rendőrség két intézményénél is házkutatást tartottak.

Mihai Rus rendőrfőkapitány Ioan Rus korábbi román belügyminiszter, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori befolyásos politikusának unokaöccse.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!