Hárommilliárd fát kell ültetni az EU-ban egy új rendelet alapján

2024. június 17. – 13:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén elfogadta a természet helyreállításáról szóló rendeletet. A jogszabály célja az éghajlatváltozás és a természeti katasztrófák hatásainak enyhítése. Az intézkedésekkel az EU azt szeretné elérni, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, és megakadályozzák az élőhelyek romlását, írja az MTI.

A rendelet jogilag kötelező erejű célokat és kötelezettségeket határoz meg a természet helyreállítására, szabályoz többek között számos szárazföldi, part menti, édesvízi, erdős, mezőgazdasági és városi ökoszisztémát, beleértve vizes élőhelyeket, gyepterületeket, erdőket, folyókat, tavakat, valamint tengeri ökoszisztémákat, tengeri füvet, szivacs- és korallágyakat. Nem írja elő viszont új védett területek létrehozását, és nem gátolja a megújulóenergia-infrastruktúra fejlesztését. A Környezetvédelmi Tanács közleménye szerint a tagállamok 2030-ig prioritásként kezelik a Natura 2000 területeket a helyreállítás során.

Az új jogszabály a tervek szerint hozzájárul majd az EU nemzetközi kötelezettségvállalásainak, például az ENSZ biológiai sokféleséggel kapcsolatos globális keretegyezményének teljesítéséhez.

Az elmúlt évtizedekben a vadon élő beporzók bősége és sokfélesége drámaian csökkent Európában, így a rendelet konkrét követelményeket vezet be arra, hogy visszafordítsák a beporzópopulációk csökkenését, legkésőbb 2030-ig. Mellette növelné az erdei madarak populációját, és célul tűzték ki azt is, hogy 2030 végéig ne csökkenjenek a városi zöldterületek és a lakott területeken található fák lombkorona-fedettsége.

A tagállamoknak uniós szinten legalább hárommilliárd fát kell ültetniük.

Célkitűzés az is, hogy 2030-ra legalább 25 ezer kilométer hosszúságú folyószakaszokat szabad folyású folyóvá alakítsanak, ezért a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk a felszíni vizek összekapcsolhatóságát gátló, ember alkotta akadályok felszámolására.

A rendelet kihirdetését követően azonnal hatályba lép.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!