Szemtanúk vannak arra, hogy a görög parti őrség vízbe dobott menedékkérőket

2024. június 17. – 19:17

Másolás

Vágólapra másolva

Szemtanúk szerint a görög parti őrség három év alatt több tucat bevándorló halálát okozta a Földközi-tengeren, közülük kilencet szándékosan a vízbe dobtak. A BBC friss elemzése szerint több mint negyven ember halt meg annak következtében, hogy a görög felségvizekről kiszorították őket, vagy Görögország elérése után visszautasították őket a vízre. A parti őrség a BBC-nek azt nyilatkozta, határozottan visszautasítják a vádakat.

A görög kormányt régóta vádolják azzal, hogy visszatoloncolja az embereket Törökország felé, ami a nemzetközi jog szerint illegális. Ez az első alkalom, hogy a BBC kiszámolta azoknak az incidenseknek a számát, melyek halálos áldozatokkal jártak. Az újság 15, 2020 és 2023 közötti incidenst elemzett, ezek összesen 43 halálos áldozatot követeltek. Négy esetben szemtanúkkal való beszélgetés révén sikerült megerősíteni a beszámolókat.

Öt esetben a bevándorlók azt állították, hogy a görög hatóságok közvetlenül a tengerbe dobták őket, más esetekben pedig motor nélküli felfújható tutajokra tették őket. Az egyik leghátborzongatóbb beszámolót egy kameruni férfi adta, akit a görög hatóságok azután kezdtek üldözni, hogy 2021 szeptemberében partra szállt Szamosz szigetén. Mindenki máshoz hasonlóan ő is menedékkérőként akart regisztrálni. A férfi azt mondta, alig kötöttek ki, máris jöttek a rendőrök, maszkban, és őt és társait megverték és bedobták a vízbe. Egy másik, szomáliai férfi azt mondta a BBC-nek, hogy 2021 márciusában a parti őrség kezeit összekötözve dobta őt a vízbe, elmondása szerint háton úszva sikerült túlélnie, majd az egyik keze kiszabadult a kötélből, végül a török parti őrség vette őt észre.

A kutatást egy új dokumentumfilmben (Dead Calm: Killing in the Med?) is bemutatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!