Svédország szerint egy orosz katonai gép sértette meg a légterét

2024. június 15. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Szu-24-es katonai repülőgép hatolt be Svédország légterébe pénteken – írja Reuters a svéd katonaságra hivatkozva. Miután az orosz gép nem reagált a légi forgalmi irányító figyelmeztetésére, a svédek két Gripenet küldtek utána.

Az orosz gép a Balti-tengeren található Gotland szigetétől keletre lépett be az ország légterébe. A Szu-24 egy vadászbombázó, amit a Szovjetunióban fejlesztettek ki a 60-as években. Mind az oroszoknál, mind az ukránoknál lehet még találkozni ilyen gépekkel. A határátlépéssel egy időben több szövetséges tagállam is éppen részt vesz a NATO haditengerészeti gyakorlatán a Balti-tengeren.

Tobias Billstrom svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a légtérsértést. Billstrom közölte, hogy az incidens miatt behívatta a stockholmi orosz nagykövetség tisztségviselőit a svéd külügyminisztériumba.

A svéd hadsereg szerint legutóbb 2022-ben fordult elő hasonló eset, akkor két Szu-27-es és két Szu-24-es repülőgép hatolt be az országba, ugyanígy Gotland szigetének közelében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!