Foglyokat cserélt Irán és Svédország, egy uniós diplomata is szabadult

2024. június 15. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország és Irán szombaton fogolycserét hajtott végre. Svédország szabadon engedett egy volt iráni tisztviselőt, akit az 1980-as években egy tömeges kivégzésben játszott szerepe miatt ítéltek el, míg Irán szabadon engedett két, az országban fogva tartott svédet, köztük Johan Floderus európai uniós diplomatát – írja a Reuters.

Svédország Hamid Núri volt iráni tisztviselőt engedte szabadon. Núrit 2022-ben ítélte életfogytig tartó börtönbüntetésre a stockholmi bíróság, mert az 1980-as években részt vett politikai foglyok kínzásában és tömeges meggyilkolásában. A 63 éves férfit még 2019-ben tartóztatták le egy stockholmi repülőtéren, majd később háborús bűnök miatt ítélték el.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök külön nyilatkozatban közölte, hogy az Iránban kémkedéssel és korrupcióval vádolt Floderus, és az ötéves börtönbüntetésre ítélt, szintén svéd állampolgárságú Saeed Azizi úton vannak Svédország felé. "Irán mindkét svéd állampolgárt bábuként használta egy cinikus tárgyalási játékban, amelynek célja az volt, hogy Hamid Núrit kiengedjük a svéd börtönből, mondta a svéd kormányfő. Hozzátette: miniszterelnökként felelősséggel tartozik a svéd állampolgárok biztonságáért, ezért dolgoztak minden erejükkel az ügyön.

A fogolycserében Omán közvetítőként vett részt, közölte az ország külügyminisztériuma. “Az ománi erőfeszítések eredményeként a két fél megállapodott a kölcsönös szabadon bocsátásról” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!