Tanárverések miatt szigorítják a büntető törvénykönyvet Szerbiában

2024. június 14. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

A büntető törvénykönyv vonatkozó részeinek szigorítását jelentette be a szerb oktatási miniszter a belgrádi tanárverések miatt – írja az MTI. Slavica Djukic Dejanovic szerb oktatási miniszter azután jelentette be a módosításokat, hogy csütörtökön két belgrádi általános iskolában is szülők vertek meg tanárokat.

Az egyik esetben egy anya sértegette és megfenyegette az újbelgrádi általános iskola biológia tanárnőjét, mert szerinte a pedagógus nem megfelelő év végi osztályzatot adott a gyerekének. Az anya emiatt rátámadt a tanárra, a haját tépte, és többször meg is ütötte. A bántalmazott tanár vallomásában úgy fogalmazott: emberi méltóságában sértették meg, és aggódik a saját fizikai épsége miatt. Az anyát kínzás, bántalmazás és közveszély okozása miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

A másik esetben egy 3. osztályos tanítót vertek meg egy kislány szülei: az osztálykirándulásról hazatérő tanítót a diákok és a szülők szeme láttára előbb az apa leköpte, majd az anya ellökte, és a haját tépte.

A szerb oktatási miniszter azt mondta, hogy dolgoznak a vonatkozó törvény szigorításán, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő, és azt ígérte, hogy a tanárok elleni támadásokat szigorúan büntetni fogják.

A miniszter szerint tanárokra óriási nyomás nehezedik a tanév végén, amikor a szülők azt követelik, hogy a tanárok módosítsák a lezárt jegyeket, vagy engedjék meg a gyerekeknek, hogy javítsanak. „A gyerek előmenetelét év közben kell javítani, nem az iskolaév utolsó heteiben” – hangsúlyozta a miniszter.

Közben Milos Vucevic szerb miniszterelnök meghívta az oktatási szakszervezeteket, hogy megoldást keressenek a tanárok elleni erőszak visszaszorítására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!