Ítéletidő tombolt Romániában, autók szélvédői bánták, egy kolozsvári bevásárlóközpont mennyezete beszakadt

2024. június 14. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Románia számos térségében fákat döntött ki, utakat és alagsorokat árasztott el, közlekedési fennakadásokat okozott az ország nyugati felén csütörtök este és péntek hajnalban végigvonuló vihar – írja az MTI.

A katasztrófavédelmet a fővárosban és az ország 41 megyéje közül 20-ban riasztották a vihar okozta különböző károk helyreállításához. Házak, pincék, alagsorok, udvarok és elárasztott útkereszteződések százaiból szivattyúzták ki a vizet. 191 kidöntött fát, 30 leszakított építményemelet takarítottak el a közutakról. Öt esetben a víz fogságába esett autók utasainak kimentéséhez riasztották a tűzoltókat

A Maszol beszámolója szerint a kidőlt fák miatt Maros megye és Teleorman megye egyes útjain ideiglenesen lezárták a forgalmat.

A meteorológiai intézet tucatnyi harmadfokú, vörös viharriasztást adott ki az éjszaka folyamán, ezért a katasztrófavédelem 40 alkalommal küldött súlyos vészhelyzet esetén alkalmazott RO-Alert riasztást mobiltelefonokra különböző olténiai, erdélyi településeken, hogy figyelmeztesse a lakosságot a közelgő viharra.

Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében mintegy 60 fa és lámpaoszlop dőlt az utakra, 71 autó megrongálódott. Az utcákon helyenként térdig ért a víz.

Szörényváron (Turnu Severin) egyes utcákban alma méretű jégeső esett, amely átszakította több autó tetejét és szélvédőjét.

A vihar miatt több, Bukarestbe tartó repülőgépet bulgáriai és görögországi repülőterekre irányítottak át, és csak később folytathatták útjukat a román főváros felé. Három utaskísérő megsérült, amikor egy diszkont légitársaság Bukarest-Hamburg járata a dél-romániai Craiova térségében légörvénybe került, ezért a gép visszatért Bukarestbe, ahol ellátták a könnyebb fej- és lábsérüléseket szenvedett légikísérőket.

Kolozsvárt sem kerülte el a vihar, a kolozsvári Iulius Mall mennyezete nem bírta el a hirtelen leszakadt vízmennyiséget:

A román meteorológiai szolgálat pénteken újabb, óránként 55-70 kilométeres sebességű széllökésékre és négyzetméterenként akár 50 liter mennyiségű csapadékra figyelmeztető elsőfokú, sárga riasztást adott ki immár az ország dél-keleti téréségre és a Keleti-Kárpátokra. A riasztás péntek este 23 óráig lesz érvényben, az előrejelzés szerint szombattól Románia nagy részén felszakadozik a felhőzet, már csak helyi záporokra, zivatarokra kell számítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!