Az Egyesült Államok nem talált bizonyítékot arra, hogy az Azov ezred emberi jogokat sértett volna

2024. június 12. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdai összefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

  • Az Egyesült Államok megszüntette az Azov ezred fegyverrel és kiképzésekkel való támogatását megtiltó rendeletet. Az ezredről korábban elterjedt, hogy szélsőjobboldali gyökerei vannak, amit ők maguk tagadnak. Eközben kulcsfontosságú szerepük volt Mariupol városának védelmében. Az USA nem talált arra utaló bizonyítékot, hogy az Azov súlyosan megsértett volna bármilyen emberi jogot. (Guardian)
  • Orosz rakéta- és dróncsapások érték szerdán kora reggel Ukrajna hat régióját, tűz keletkezett egy ipari létesítményben, lakóházak rongálódtak meg, több ember megsebesült – közölte az MTI a helyi hatóságokra hivatkozva. Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy az éjszakai támadás során hat rakétából ötöt megsemmisített, 24 drónt lelőtt. (MTI)
  • Kijevet is több légi fegyver célozta, de az ukrán légvédelmi rendszerek megsemmisítették őket. A lezuhanó roncsok egy Kijev közeli ipari létesítményben tettek kárt. A támadásban megsérült egy ember, továbbá magánlakásban, garázsban, benzinkútban és raktárban keletkeztek károk. (MTI)
  • Extrém méreteket öltött 2023-ban a gyermeke elleni erőszak Ukrajnában – véli az ENSZ éves „Gyermekek a fegyveres konfliktusokban” című jelentésében. A jelentés szerint rendszeres, hogy az orosz fegyveresek megölnek vagy elrabolnak ukrán gyerekeket. (Guardian)
  • A BBC szerint életét vesztette a harcokban két indiai, akik az oroszok mellett harcoltak. Az indiai külügy most azon dolgozik, hogy visszaszállítsák az országba a maradványaikat. A külügyminisztérium emellett sürgette Moszkvát, hogy engedjen el minden indiait, akik az orosz hadseregben harcolnak. Tucatnyi indiai azért lépett be az orosz fegyveresek közé, mert orosz útlevéllel és pénzzel kecsegtették őket.
  • A Fehér Ház szerint a héten bejelentik a G7-csúcson annak az intézkedésnek a lépéseit, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államokban befagyasztott orosz vagyont Ukrajna számára átadják. Az amerikai Biztonsági Tanács szóvivője szerint arra számítanak, hogy a G7-tagok egyöntetűen megszavazzák a döntést, ezzel 30 milliárd eurót felszabadítva Kijevnek. (Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!