26 és 28 év börtönre ítélték Peter de Vries holland oknyomozó újságíró gyilkosait

2024. június 12. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hollandiai törvényszék három férfit ítélt el Peter R. de Vries újságíró meggyilkolásában játszott szerepért – írja az Associated Press.

Az oknyomozó újságírót 2021-ben lőtték fejbe Amszterdam utcáin, tíz nappal később belehalt a sebesülésébe.

A most elítélt három férfi közül az egyikőjük kitervelte a támadást, a második férfi volt a menekülést segítő sofőr, és a harmadik férfi volt a lövöldöző. Gert Oldekamp bíró szerint mind a hárman példátlan könyörtelenséget és gátlástalanságot tanúsítottak, és egyáltalán nem törődtek az emberi élet értékével.

Az ügyészség eredetileg életfogytiglani börtönbüntetést kért a három fő gyanúsítottra, de a bíróság elutasította, mivel korábban nem ítélték el őket emberölésért vagy gyilkosságért. Így a terv kieszelője 26 év börtönt kapott, a másik két férfi 28 évet.

Összesen kilenc embert vádoltak meg a gyilkosságban való részvétellel, de két gyanúsítottat felmentettek, mivel az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a bűnszervezethez tartoztak. A trió másik három bűntársát 10, illetve 14 éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

A holland jogrendszer lehetővé teszi mind az ügyészek, mind a vádlottak számára, hogy fellebbezést nyújtsanak be. A fellebbezést az ítélet kihirdetését követő 14 napon belül kell benyújtani.

De Vriest azért gyilkolták meg, mert Ridouan Taghi holland–marokkói drogbáró és bűnbandája elleni per koronatanújának tanácsadójaként tevékenykedett. Az érintett koronatanú testvére és ügyvédje is gyilkosság áldozata lett korábban. Taghit – aki tagadta, hogy köze lenne az újságíró megöléséhez, és nem is sikerült ebben az ügyben megvádolni – az év elején életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték másik hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt.

A gyilkosság felháborodást, gyászt és haragot váltott ki egész Hollandiában. Vilmos Sándor holland király de Vries lelövését „az újságírás elleni támadásnak, alkotmányos államunk sarokköve elleni, és ezért a jogállamiság elleni támadásnak nevezte”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!