Matricát ragasztottak a brit király múzeumi portréjára aktivisták

2024. június 11. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Állatvédő aktivisták ragasztottak kedden tiltakozó célú szimbólumokat III. Károly király alig egy hónapja felavatott hivatalos portréjára – jelentette az MTI. A galéria, ahol a kép látható, rövid vizsgálat után közölte, hogy a festménynek nem esett baja.

A brit uralkodót formabontó módon ábrázoló hatalmas, 2,6 méter magas és két méter széles alkotás – az egyik legelismertebb kortárs brit portréművész, Jonathan Yeo munkája – a neves brit képzőművészeti magángyűjtemény, a Philip Mould Gallery londoni kiállítótermében látható.

Az Animal Rising (Állatfelkelés) nevű, magát erőszakmentes állatvédő szervezetként jellemző csoport két tagja Károly arcmására a Wallace és Gromit című brit animációs vígjátéksorozat emberi főszereplője, Wallace stilizált arcképét ragasztotta, alá pedig egy szövegbuborékot illesztett, amelyben Wallace felhívja hűséges kutyája, Gromit figyelmét arra, hogy milyen kegyetlenül bánnak a brit farmokon a tenyészállatokkal.

Az Animal Rising nyilatkozata szerint az aktivisták azért tiltakoztak így, mert a király a Wallace és Gromit sorozat rajongója, és az is, hogy szívén viseli az állatvédelem ügyét. A szervezet közölte: olyan farmokat vizsgált meg, amik az állatkínzás ellen küzdő, királyi védnökség alatt működő brit szervezet (RSPCA) jóváhagyó tanúsítványának birtokában vannak, de ezzel együtt is „elrettentő kegyetlenséggel” bánnak állatállományukkal. A csoport felszólította a királyt, hogy függessze fel az RSPCA támogatását, amíg ez a helyzet nem változik.

Kedd délután a galéria közölte, hogy a festmény nem rongálódott meg, mivel az aktivisták a képet védő üvegre ragasztották a stilizált filmkaraktert és a szöveget.
Később a csoport is bejelentette, hogy csak vízzel ragasztotta a két papírt az üvegre, és az egész akciót csupán „derűs epizódnak” szánta. A festményt, amely a brit hadsereg egyik alakulata, a Welsh Guards vörös díszegyenruhájában, ugyancsak a vörös különböző intenzív árnyalataiban játszó háttér előtt ábrázolja a királyt, Károly személyesen avatta fel május 14-én. Az alkotás az első hivatalos királyi portré a tavaly májusi koronázás óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!