A bécsi általános iskolások nagyjából egyharmada muszlim

2024. június 11. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg a bécsi általános iskolások körében az iszlám vallásúak képviselik a legnépesebb csoportot, őket a nem vallásos diákok és a katolikusok csoportja követi, írja az MTI az osztrák főváros oktatási igazgatóságára hivatkozva.

A bécsi általános iskolások 35 százaléka muszlim, 26 százaléka nem vallásos, 21 százaléka római katolikus, 13 százaléka ortodox keresztény, a többiek protestáns vagy más felekezethez tartoznak – derül ki az adatokból.

Az ágazat körülbelül 10 százalékát kitevő magániskolák adataival kiegészítve ugyanakkor csökkenne a muszlim diákok aránya – nyilatkozott Kenan Güngör szociológus kedden újságíróknak.

A 2016-2017-es tanévhez képest jócskán eltolódtak az arányok, bár a szakértők szerint akkor vallási hovatartozásuk szempontjából még eltérő rendszer alapján vették számba a diákokat. Akkor a városi oktatási hivatal adatai szerint az általános iskolások 31 százaléka katolikusnak, 28 százaléka muszlimnak, 17 százaléka vallás nélkülinek vallotta magát.

A hit magánügy, a vallásszabadság értékes érték, mondta az alpolgármester, Christoph Wiederkehr a Der Standard szerint. Az egyre sokszínűbb társadalomban azonban „aktívan kell ellensúlyozni a problémás értékeket”, tette hozzá. A demográfiai változások ellenére a mindennapi együttélés Bécsben jól működik más országokhoz képest. A felmérések azonban azt is mutatják, hogy a muszlim diákok átlagosan lényegesen vallásosabbak. Egyre elterjedtebbé válnak a becsmérlő attitűdök, például az antiszemitizmus, az LGBTIQ közösséggel szembeni szkepticizmus és a férfiak és nők közötti egyenlőség elutasítása.

E fejleményekre tekintettel Wiederkehr egy új kötelező tantárgy, a demokráciára nevelés bevezetését szorgalmazta az általános iskola első évétől. Ennek közös értékeket és nézeteket, valamint etikát, toleranciát és érdekes tényeket kell közvetítenie különböző vallásokkal kapcsolatban. „Közös hitünk a demokrácia” – összegezte Wiederkehr. Ha a bécsi oktatási tanácsos is támogatja, ez a kötelező tantárgy váltja fel a hitoktatást a tantervben. A hitoktatást viszont csak fakultatív tantárgyként szabad felajánlani, mondták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!