Pár órán belül három fürdőzőt is cápák támadtak meg Florida partjainál

2024. június 9. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Két külön támadásban három fürdőzőt támadtak meg cápák a floridai Öböl-parton pénteken – írja a BBC. A hatóságok szerint a támadások körülbelül 6 kilométeres távolságban történtek egymástól, nagyjából 90 perc leforgása alatt.

Az első incidens helyi idő szerint pénteken 13:20 körül történt, amikor egy 45 év körüli nőt támadtak meg cápák a WaterSound Beach közelében. A nő kritikus sérüléseket szenvedett a csípőjén és a bal alsó karján. Kórházba szállították, ahol a karjának egy részét amputálni kellett.

Az első támadás után a környék strandjain dupla piros zászlóval figyelmeztették strandolókat a vízben lévő potenciális veszélyre.

A második incidens kevesebb mint két órával később, egy másik, hat kilométerrel keletebbre fekvő Seacrest Beach közelében történt. Itt két tinédzser lányt (egy 25 és egy 17 évest) támadtak meg cápák a derékig érő vízben, miközben a barátaikkal együtt fürdőztek.

Az egyik lány jelentős sérüléseket szenvedett a felső lábszárán és az egyik kezén, míg a másiknak az egyik lábán keletkeztek kisebb sérülések.

A hatóságok ezután néhány strandot lezártak, de szombaton újra megnyitották őket, lila zászlókkal figyelmeztetve a fürdőzőket a veszélyre.

A Walton megyei seriff hivatala szombaton hangsúlyozta, a támadások ugyan viszonylag ritkák, cápák mindig is voltak az öbölben, ezért a fürdőzés soha nem kockázat nélküli. Arra figyelmeztették a strandolókat, hogy mindig körültekintően válasszák meg a fürdőhelyeket, és vegyék komolyan a hatóságok riasztásait.

A Floridai Egyetem szerint világszerte évente mintegy 70-100 cápatámadás történik, amelyek körülbelül öt halálos áldozatot követelnek. A legtöbb támadás a partközeli vizekben történik, jellemzően homokpadok közelében, ahol a cápák táplálkoznak, és ahol apálykor csapdába eshetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!