A britek visszaadnak egy 500 éves, hindu szentet ábrázoló szobrot Indiának

2024. június 9. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oxfordi Egyetem bejelentette, hogy visszaad egy 500 éves, közel 60 cm magas bronszobort Indiának, amely Tirumankai Alvar-t ábrázolja - írja a Guardian.

A szobor jelenleg az egyetem Ashmolean Múzeumában volt kiállítva. A dél-indiai tamil költő és szent 16. századi szobrára az indiai nagykövetségen keresztül nyújtott be igényt India, úgy vélik ugyanis, hogy a műkincset egy indiai templomból rabolhatták el.

Az Ashmolean Múzeum közleménye szerint „2024. március 11-én az Oxfordi Egyetem tanácsa támogatta az indiai főbiztosság követelését, hogy az Ashmolean Múzeumból visszaadják Tirumankai Alvar szent 16. századi bronzszobrát. Ezt a döntést most a jótékonysági bizottság elé terjesztik jóváhagyásra”.

Az Egyesült Királyság hagyományosan eléggé vonakodó, amikor az egykori gyarmatországokból Nagy-Brittaniába szállított műkincsek visszaszállításáról van szó.

Gesztusokat viszont tettek a közelmúltban, tavaly májusban például III. Károly király koronázásán Kamilla királynő már a Koh-i-noor gyémánt nélkül viselte Mária királynő koronáját. A Koh-i-noor gyémántot, a világ egyik legnagyobb csiszolt drágakövét a Kelet-indiai Társaság az észak-indiai Pandzsábban foglalta le, miután 1849-ben győzött a második angol-szikh háborúban. A drágakövet Viktória királynőnek adták át, és azóta a koronaékszerek részét képezi, és a londoni Towerben található Jewel House-ban van kiállítva. India többször is visszakérte a gyémántot, eddig sikertelenül.

2022-ben az oxfordi és a cambridge-i egyetemek közölték, hogy Nigéria kérésére visszaadhatják a benini bronzgyűjteményeket. A több mint 200 műtárgyat a brit gyarmati erők rabolták el az országból 1897-ben, majd Londonban eladogatták őket, hogy abból finanszírozzák a nigériai katonai misszió költségeit.

Tavaly Rishi Sunak keveredett vitába Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnökkel, aki egy interjúban a Parthenon márványainak visszaszolgáltatását szorgalmazta. Sunak azzal vádolta Mitsotakiszt, hogy a görög miniszterelnök csak nagyképűsködött a Parthenon-szobrokkal kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!