Arte: Van, aki az abortusz betiltásáért, más a bevándorlók jogaiért küzd a szavazatával

2024. június 5. – 04:19

Másolás

Vágólapra másolva

Mit gondol egy szlovák szülésznő az Európai Unióról? És egy dán tengerbiológus vajon kire szavazna az Európa Parlamentben? Az Arte EP-választáshoz kapcsolódó portréival betekintést enged abba, hogyan gondolkoznak a szavazásról a többi tagállam fiatal állampolgárai.

Mária a szülésznővé válás utolsó szakaszában van. Hívő katolikusként és a szlovák pro-life mozgalom tagjaként harcol az abortusz teljes körű betiltásáért, ami semmilyen körülmény vagy kivétel alapján nem engedélyezné a folyamatot. Mária az azonosneműek házasságát is ellenzi. Ő mindeddig alulreprezentáltnak érezte magát az EU intézményeiben, de most optimista, hogy az Európai Unió hamarosan jobbra tolódik.

Mióta Horvátország 2023-ban csatlakozott a schengeni övezethez, kétszer annyi menekült lépett be az országba illegálisan, mint az azt megelőző évben. A médiában az erőszakosan fellépő és a menedékkeresőket Európa külső határaihoz visszanyomó rendőrökről jelentek meg beszámolók. Hogy megfékezze az illegális migrációt, Horvátország nemrég közös határellenőrzést vezetett be Olaszországgal és Szlovéniával. Andrea családja a jugoszláv háború idején menekült életet élt. A fiatal pszichológus szerint az EU-nak változtatnia kéne a bevándorlók és menekültek iránt tanúsított bánásmódján, amit egyre könyörtelenebbnek tart.

Camilla Lyngaard Larsen tengerbiológus Észak-Dániában, az „Ultfarms” nevű európai kutatási projektben dolgozik, amely azt vizsgálja, hogyan lehetne fenntarthatóbban üzemeltetni az Északi- és a Balti-tengernél fekvő szélfarmokat. Fontosnak tartja megvitatni az algagazdálkodást és az európai együttműködést, de azon is gondolkodik, hogy vajon az EU eleget fektet-e ebbe az innovatív projektbe.

A fenti videók a Telex és az Arte együttműködésének keretei között jelentek meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!