Háromezer embert evakuáltak az áradások miatt Németországban, egy tűzoltó meghalt

2024. június 3. – 11:53

Háromezer embert evakuáltak az áradások miatt Németországban, egy tűzoltó meghalt
A heves esőzések miatt kiöntött a Paar-folyó Gotteshofenben, a víz házakat, utcákat mosott el – Fotó: Ayhan Uyanik / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mentés közben meghalt egy tűzoltó, miközben otthonukban rekedt lakókat próbált kimenteni a heves esőzések miatt kialakult áradások közepette a Németország déli részén fekvő Pfaffenbach an der Ilmben, Münchentől 50 kilométerre, írja a CNN. A 42 éves férfi egy négy tűzoltót szállító mentőcsónakban tartózkodott, ami szombaton késő este felborult, holttestét vasárnap hajnalban találták meg, egy embert még mindig keresnek. Németország déli részén körülbelül 3000 embert kellett evakuálni az áradások miatt, a víz utcákat mosott el, házakat öntött el, sokakat teljesen meglepett a mennyisége.

„Tegnap 40 000 homokzsákot töltöttünk meg, és 240 méter hosszú gátat építettünk belőlük” – mondta a Deutsche Wellének Tobias Kunz, a 2600 lakosú Nordendorf polgármestere, aki háromszáz önkéntessel együtt a helyi általános iskolát próbálja menteni. „A segítők közül néhányan 40 órán át voltak talpon alvás nélkül. De a mai extrém mennyiségű víz miatt még ez sem volt elég” – mondta.

A Deutsche Welle szerint egyes helyeken 24 óra alatt a havi átlagot is meghaladó eső esett, és olyan magas a vízállás, amit száz évben csak egyszer ér el a vízszint. Baden-Württemberg és Bajorország különösen érintett, egyes településeken szükségállapotot kellett elrendelni.

Olaf Scholz kancellár az áradások sújtotta régióba, az Ingolstadt közelében fekvő Reichertshofenbe érkezett hétfőn.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!