Zelenszkij: Az oroszok nevetnek rajtunk, mert nem tudjuk használni a nyugati fegyvereket az orosz területeken lévő célpontok ellen

2024. június 1. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadvezetés nevet az ukránokon, amiért a korlátozások miatt nem tudják bevetni a nyugati fegyvereket orosz területeken lévő célpontok ellen. A Guardiannak adott, szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott az MTI szerint, hogy a békében élő nyugati országoknak más prioritásaik vannak, és érthető módon nem osztják Ukrajna sürgető egzisztenciális meggondolásait.

„Az idő az életünk. Ha nem mész le egy percen belül egy óvóhelyre, meghalhatsz. Az időhöz való hozzáállásunk teljesen más. Nem tudod, mi a háború, amíg nem jön a házadba, az utcádba, egy barátodba, valakihez, akivel együtt tanultál, vagy valakihez, akit szeretsz. Amíg ez nincs meg, a háború valahol messze van.”

Az elnök szerint Oroszország az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításoknál gyorsabban pótolja hadseregének fegyverveszteségét. Zelenszkij bírálta, hogy a nyugati országok korlátozzák az általuk szállított fegyverek oroszországi bevetését. „Teljesen logikátlan, hogy bár vannak nyugati fegyvereink, de csak nézhetjük a gyilkosokat, a terroristákat, akik az orosz oldalról gyilkolnak bennünket. Emberekre vadásznak, és azt hiszem, néha még nevetnek is ezen a helyzeten, mert tudják, hogy látjuk őket, de nem tudjuk őket elérni” – fogalmazott az ukrán államfő.

A Guardian felidézi, hogy Joe Biden amerikai elnök röviddel az interjú elkészítése után valamelyest enyhítette az amerikai fegyverek oroszországi bevetésének tilalmát, de ez csak a Harkiv környéki határterületekre vonatkozik, az orosz területek elleni mélységi csapásmérés tilalma változatlanul érvényes.

Az ukrán elnök kijelentette: az ellenkező értelmű hírekkel szemben Nagy-Britannia sem adott „százszázalékos hozzájárulást” ahhoz, hogy Ukrajna orosz területeken lévő célpontok ellen használhassa a brit fegyvereket. Zelenszkij szerint a Fehér Ház kétértelmű beszéde emberéletekbe került. Hozzátette: továbbra sem érkezik elégséges mennyiségű amerikai fegyverzet ahhoz, hogy újabb ukrán dandárokat lehessen felszerelni az északkeleti országrészben előrenyomuló orosz alakulatok visszaszorítására. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „senki nem vádol senkit, ott tartunk, ahol tartunk, harcolunk, és mindennap meg kell találnunk a kiutat az adott helyzetből”.

Putyin szerinte nem őrült, hanem veszélyes, ami sokkal ijesztőbb. A háború végét nem látni, mert az Oroszországgal folytatott tárgyalások irreálisak. Azt is mondta, egy békemegállapodás csapda lenne, mivel Putyin megszegne minden megállapodást, mert egy szavát sem lehet elhinni. Úgy gondolja, Ukrajna egy el nem süllyedő hajó, egy darabban kell eljutnia a rendeltetési helyére, miközben a legtöbb életet megmentik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!