Egymásnak mennek az izraeli politikusok azon, hogy elfogadják-e Biden béketervét

2024. június 1. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre élesebb belső konfliktus kezd kialakulni Izraelben, miután Joe Biden amerikai elnök péntek este előállt egy saját fegyverszüneti tervvel, amelyet következetesen izraeli tervként mutatott be a nyilvánosságban. Egyelőre az sem egyértelmű, Netanjahu támogatja-e, és ha igen, milyen formában, Biden tervét.

Biden javaslata szerint a tartós béke egy hathetes tűzszünettel kezdődne, ami alatt kidolgozhatnák a második fázist a túszok kicseréléséről és a helyzet rendezéséről. Ezután következne a harmadik fázis, amelyben újjáépítenék a nagyrészt lerombolt Gázai övezetet.

Biden javaslatára a Hamász vezetése egy közleményben reagált, amelyben azt írták: pozitívan értékelik Biden beszédét. A felek közötti közvetítésben részt vevő országok arra biztatják a Hamászt, hogy fogadja el a tűzszüneti javaslatot, így tett David Cameron brit külügyminiszter is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök erre azt írta: „Izrael feltételei a háború befejezéséhez nem változtak: a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése, az összes túsz kiszabadítása és annak biztosítása, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre. A javaslat szerint Izrael továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ezek a feltételek teljesüljenek, mielőtt tartós tűzszünet lépne életbe. Az az elképzelés, hogy Izrael beleegyezik egy állandó tűzszünetbe, mielőtt ezek a feltételek teljesülnek, nem állja meg a helyét.”

A Gázában fogva tartott túszok családjai arra kérték a harcoló feleket, hogy fogadják el Joe Biden tűzszüneti javaslatát. „Lehet, hogy ez lenne az utolsó esély az életeik megmentésére” – mondta erről Gili Roman, akinek a testvérét több mint fél éve tartják fogva a Hamász fegyveresei.

Jaír Lapid, az izraeli ellenzék vezetője szintén arra szólította fel Netanjahut, hogy fogadja el Biden tűzszüneti tervét. Lapid azt is felajánlotta, hogy beszállnak a kormánykoalícióba, ha a szélsőjobboldali pártokat kizárják onnan.

Ezzel párhuzamosan a háborús kabinetben részt vevő Nemzeti Egység párt képviselői benyújtottak egy javaslatot, amellyel feloszlatnák az izraeli törvényhozást, a Knesszetet. A párt vezetője hónapok óta egy előrehozott választás kiírását követeli, az utóbbi hetekben egyre több jel mutatott arra, hogy kilépnének a háborús koalícióból, ha nem sikerül megegyezniük Netanjahuékkal.

(Times of Israel, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!