Magyar és német helységnévtáblákat festettek le Szeben megyében

2024. május 30. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Piros festékkel festették le a háromnyelvű helységnévtábla magyar és német feliratát az erdélyi Medgyesen és két másik Szeben megyei településen. A hírt az MTI-nek Orosz Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szeben megyei szervezetének elnöke is megerősítette.

Az RMDSZ-t szerdán tájékoztatták a rongálásról, az illetékes intézmények alkalmazottjai csütörtökön letisztították a festéket. A kisváros háromnyelvű helységnévtábláján a magyar (Medgyes) és a német (Mediasch) neveket húzták át piros festékkel, a román Medias érintetlen maradt. A közeli Kiskapuson a magyar feliratot, míg Nagyekemezőn a német feliratot húzták át piros festékkel.

Orosz Csaba az MTI-nek azt nyilatkozta, megdöbbentette és felháborította az eset, mert Medgyesen „elég jó együttélés van a többség és a kisebbségek között”. A rendőrségen egyelőre nem tettek feljelentést, Orosz indoklása szerint azért, hogy ne legyen óriási botrány, és nehogy még jobban elszabaduljanak az indulatok. Orosz szerint az elkövetők nem helyi lakosok lehettek, erre utal az, hogy több teleülést érintő, összehangolt akcióról volt szó.

Medgyesen az RMDSZ négy éve nem jutott be a helyi önkormányzatba, ahol korábban két képviselője volt, és most nagy erővel kampányol azért, hogy ismét legyen magyar képviselet.

A Szeben megyei város bejáratainál húsz éve, az RMDSZ közbenjárására helyezték ki a háromnyelvű helységnévtáblát, annak ellenére, hogy sem a magyar, sem a német kisebbség számaránya nem érte el a közigazgatási törvény által előírt húszszázalékos küszöböt. Azóta nem volt példa rongálásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!