Kitiltották Gigi D'Agostino egyik számát az Oktoberfestről, mert rasszisták rendszeresen átköltik

2024. május 27. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Idén nem szabad lejátszani a L'amour toujours című dalt a müncheni Oktoberfest sörfesztiválon, miután az elmúlt hetekben több botrány is volt Németországban abból, hogy a tömeg rasszista rigmusokkal tarkítva énekelte az évtizedes popslágert – írja az MTI.

„Be akarjuk tiltani, és be is fogom tiltani”

– mondta az Oktoberfest főszervezője és egyben München munkaügyi és gazdaságfejlesztési osztályvezetője, Clemens Baumgärtner hétfőn a dpa német hírügynökségnek az olasz DJ, Gigi D'Agostino dalával kapcsolatban.

Baumgärtner azt is elmondta, hogy az Oktoberfest működési feltételei lehetővé teszik számukra, hogy bizonyos szlogeneket vagy tartalmakat kitiltsanak a fesztiválról.

„A Wiesen nincs helye mindenféle jobboldali baromságoknak”

– mondta, utalva a Theresienwiese néven ismert nyílt területre, ahol minden évben megrendezik a fesztivált.

Az átdolgozott dalról az internetre felkerült videók miatt a rendőrség gyűlöletkeltés gyanújával több német tartományban is büntetőeljárást indított. Egy videóban többen az ismert dallamra a következőket énekelték: „Külföldiek kifelé, Németország a németeké”.

A BR24 szerint a hétvégén még Gigi D'Agostino is reagált az interneten terjedő videókra. Szerinte a dala a szeretetről szól, arról a „csodálatos, nagy intenzív érzésről”, ami összeköti az embereket. A dalt ennek ellenére hónapok óta skandálják náci szólamokkal átköltve.

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték, és 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei lesz a 189. Oktoberfest Münchenben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!