Poroltó és vészkijárat sem volt az indiai kórházban, ahol hét újszülött halt meg egy tűzben

2024. május 27. – 12:19

Poroltó és vészkijárat sem volt az indiai kórházban, ahol hét újszülött halt meg egy tűzben
A megrongálódott gyermekkórház Új-Delhiben, ahol 2024. május 26-án tört ki tűz – Fotó: Imtiyaz Khan / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Érvényes tűzvédelmi engedély nélkül működött az a kórház Új-Delhiben, ahol múlt hét szombaton tűz ütött ki, aminek következtében hét újszülött halt meg – írja a BBC.

A vizsgálat megállapította, hogy a kórház engedélye március 31-én lejárt, az épületben pedig nem voltak tűzoltó készülékek és vészkijárat sem. A kórház tulajdonosát és az ügyeletes orvost is letartóztatták, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat ellenük.

A kórházban a tűz idején 12 koraszülött csecsemőt kezeltek, közülük heten vesztették életüket. Öt újszülöttet más kórházakba szállítottak. Mint kiderült, az orvos, aki a tűz idején ügyeleti szolgálatot teljesített, nem is rendelkezett az intenzív ellátásra szoruló újszülöttek kezeléséhez szükséges képesítéssel.

Megrongálódott kezelőszoba a kórházban – Fotó: Imtiyaz Khan / Anadolu / AFP
Megrongálódott kezelőszoba a kórházban – Fotó: Imtiyaz Khan / Anadolu / AFP

A delhi tűzoltóság igazgatója a Press Trust of India hírügynökségnek azt mondta, hogy a tűz egy oxigénpalack felrobbanása miatt terjedt el. Médiajelentések szerint a rendőrség azt is vizsgálja, hogy a kórházban esetleg illegális oxigénpalack-töltő üzletet működtettek-e, miután a helyiek gyanús tevékenységet jelentettek. A mentési munkálatokat lassította, hogy az épület egyetlen lépcsőházzal rendelkezik, és tűzlépcsője sincs.

Narendra Modi indiai miniszterelnök szívszorítónak nevezte a történteket, és bejelentette, hogy az elhunytak családtagjainak 200 ezer rúpiát (nagyjából 850 ezer forintot), a sérülteknek pedig fejenként 50 000 rúpiát (nagyjából 213 ezer forintot) adományoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!