A Ferenc pápa által mártírrá nyilvánított Bódi Mária Magdolnát szovjet katonák lőtték le

2024. május 27. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa mártírrá nyilvánította Bódi Mária Magdolnát, akit 1945-ben szovjet katonák öltek meg – írja a Magyar Katolikus Egyház.

Bódi Mária Magdolna Szigligeten született 1921. augusztus 8-án, szülei cselédek voltak. Édesapjának nem voltak iratai, ezért a szülők nem házasodhattak össze. Bódi Mária Magdolna a falusi iskola hittanóráin ismerkedett meg a katolikus vallással. Tizenhét éves korában részt vett a balatonfűzfői népmisszión, szerzetes szeretett volna lenni, de mivel az egyház nem ismerte el szülei kapcsolatát, így nem választhatta ezt a hivatást.

Fotó: Wikipedia Commons
Fotó: Wikipedia Commons

1944-ben a front egyre közeledett családja akkori lakóhelyéhez, Litérhez. 1945. március 23-án két fegyveres szovjet katona támadt rá és a vele lévő többi nőre. Bódi Mária Magdolna megpróbált ellenállni és elmenekülni, de nem sikerült neki. A katonák többször meglőtték, miközben állítólag ő társait és édesanyját akarta megvédeni és Istenhez fohászkodott.

Halála körülményeinek tisztázása érdekében Mindszenty József akkori veszprémi püspök vizsgálatot indított, és kezdeményezte Bódi Mária Magdolna szentté avatását. A dokumentumok végül nem jutottak el Rómába, és igaz, az eljárás 1990-ben újraindult, de nem volt elegendő irat az eljárás lefolytatásához. 2010-ben a veszprémi székesegyház irattárából váratlanul előkerült a latin nyelvű iratcsomó, ami új lendületet adott az ügynek. A szentté avatásról szóló végső döntést a pápa hozza meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!