Az oroszok eltüntették a Narva folyóra kihelyezett, észt–orosz határt jelző bóják felét

2024. május 24. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió elítélő nyilatkozatot adott ki arról, hogy Oroszország eltávolította az Észtországgal közös határt jelző bójákat a Narva folyóról – írja a BBC.

A hajózási útvonalak jelölésére kihelyezett 50 bójából összesen 24-et távolítottak el csütörtökön a kora reggeli órákban – közölték észt tisztviselők.

Moszkva korábban kifogásolta az úszó határjelzések elhelyezését, amelyeket arra használnak, hogy megakadályozzák, hogy a hajók idegen vizekre tévedjenek. Az orosz vezetés azt is vitatta, hogy a vízi határokra kihelyezett 250 bója jogosan lenne a helyén.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerint „az ilyen akciók elfogadhatatlanok”. Szerinte ez a mostani incidens beleilleszkedik Oroszország határokon tanúsított provokatív viselkedésmintájába.

Kaja Kallas észt miniszterelnök azt mondta, hogy megpróbálja tisztázni a helyzetet Oroszországgal. A miniszterelnök szerint a bóják eltávolítása egy szélesebb körű moszkvai akció része. Moszkva a határok körüli zavarkeltéssel próbál félelmet szítani – vélte Kallas.

Az észt külügyminisztérium beidézte Oroszország ügyvivőjét, és közölte, hogy a lépést provokatív határincidensként kezeli. Emellett követelték a bóják azonnali visszaszolgáltatását.

A határ körüli feszültségek az orosz–ukrán háború kezdete óta nőttek. A mostani eset előzménye az is, hogy az orosz védelmi minisztérium a héten rövid időre nyilvánosságra hozott egy javaslatot a balti-tengeri tengeri határ felülvizsgálatára. A javaslatot törölték, miután aggodalmat keltett a NATO-tagok, köztük Észtország körében. Moszkva egyelőre nem nyilatkozott.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!