Védett régészeti övezet lett a hely, ahol 300 éve elsüllyedt egy arannyal és drágakővel megpakolt spanyol gálya

2024. május 23. – 22:20

Védett régészeti övezet lett a hely, ahol 300 éve elsüllyedt egy arannyal és drágakővel megpakolt spanyol gálya
A San José roncsának egy darabja egy 2022-es videófelvételből kivágva – Fotó: Kolumbia elnöki hivatala via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Védett régészeti övezetté nyilvánította a kolumbiai kormány azt a helyet, ahol több mint háromszáz éve a felbecsülhetetlen arany és drágakő rakományával a spanyol San José gálya elsüllyedt a Karib-tengeren – számolt be az MTI. Mindez azért érdekes, mert jelenleg is zajlik az expedíció, amelynek végső célja majd a leletek felszínre hozása lehet, ez pedig a hatalmas érték miatt borítékolhatóan konfliktusoknak ágyaz meg a spanyol és a kolumbiai kormány között.

„Ez az első alkalom, hogy ilyen mélyen fekvő (600 méter) tenger alatti régészeti örökségi övezetet védetté nyilvánítanak, ez történelmi tettnek számít Latin-Amerikában” – közölte Juan David Correa kulturális miniszter, aki helyi idő szerint szerdán bemutatta a hajóroncshoz vezetett, tudományos expedíció első szakaszát, amely kívülről vizsgálta meg a műkincset.

A spanyol armada egyik legnagyobb hajóját a brit haditengerészet süllyesztette el 1708. június 7-én a délnyugat-kolumbiai Rosario-szigetenél, Cartagena de Indias, Bolívar megye székhelye közelében. A gálya aranyat, ezüstöt és drágaköveket szállított az amerikai spanyol gyarmatokról V. Fülöp király udvara számára.

Aranytárgyak a roncsban – Fotó: Kolumbia elnöki hivatala via AFP
Aranytárgyak a roncsban – Fotó: Kolumbia elnöki hivatala via AFP

A védelmi és a kulturális minisztérium, valamint a Kolumbiai Antropológiai és Történelmi Intézet (ICANH) vezetésével folyó jelenlegi kutatás feladata a 2015-ben felfedezett hajóroncs felmérése. A kolumbiai hadsereg 2022-ben korábban kiadatlan képeket tett közzé a roncsról, a fotók négy korábbi felfedező misszió során készültek.

A San José pontos elhelyezkedését titokban tartják, hogy megóvják a kalózoktól és más rossz szándékú kincskeresőktől a történelem egyik legjelentősebb régészeti felfedezésének minősített leletet.

A hajóroncs a lokalizálása óta azonban heves viták tárgya a fedélzetén található, több milliárd dollár értékűnek tartott szállítmány miatt. Spanyolország magának követeli a tulajdonjogot egy UNESCO-egyezmény alapján, amelynek Kolumbia nem részese, a bolíviai őslakosok pedig azt állítják, hogy a hajó kincseit az ő földjeikről hurcolták el. Gustavo Petro kolumbiai elnök kormánya azt szeretné, ha az országában maradna a hajóroncs értékes rakománya, hozzájárulva a tudományhoz és a kultúrához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!