Pentagon: Oroszország valószínűleg űrfegyvert lőtt fel az űrbe

2024. május 22. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szerint Oroszország a múlt héten olyan műholdat lőtt fel az űrbe, amely képes lehet más ilyen szondák megtámadására, írja a BBC. „Oroszország alacsony Föld körüli pályára állított egy műholdat, amely megítélésünk szerint valószínűleg egy ellen-űrfegyver” – jelentette be a Reuters szerint Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője.

A műhold „ugyanazon a pályán” volt, mint az egyik amerikai kormányzati műhold – mondta, hozzátéve, hogy Washington továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és készen kell állnia arra, hogy megvédje érdekeit.

Az amerikai hírszerzés már februárban arra figyelmeztetett, hogy Oroszország űrbe telepíthető műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál meg kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes tagadta a vádakat az űrfegyver pályára állításáról, és kijelentette: „nem hiszem, hogy válaszolnunk kéne bármilyen washingtoni álhírre” – idézte a politikust az Interfax orosz hírügynökség. „Az amerikaiak mondhatnak, amit akarnak, de a mi doktrínánk ettől még nem fog változni” – fogalmazott Rjabkov, hozzátéve, hogy Moszkva „mindig is ellenezte a támadófegyverek alacsony Föld körüli pályára állítását”, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!