Donyeck és Harkiv környékét támadták az oroszok, a svédek katonai segélyt adnak Ukrajnának

2024. május 22. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz erők szerdán Ukrajna keleti részében, Donyeck és Harkiv megyékben mértek csapásokat lakott településekre, a támadásokban több helyi lakos meghalt, illetve megsebesült – közölte helyi hatóságok alapján az MTI.

Az oroszok Iszkander rakétával mértek csapást a donyecki régióban lévő Pokrovszk térségére. A támadásban két helyi lakos vesztette életét, és ketten sérültek meg, köztük egy gyerek. Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkiv megye kormányzója és Ihor Terehov, Harkiv polgármestere arról tájékoztattak, hogy az oroszok csapást mértek egy lakóépületre Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban. Kora délutánra a polgármester közlése szerint kilencre nőtt a sérültek száma. Csuhujiv városát is támadták, ott hét helyi lakos sérült meg. Vovcsanszkban egy rendőr halt meg, egy másik pedig megsérült.

Az ukrán vezérkar kedd reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt 24 órában 116 katonai összecsapás zajlott a fronton. A leghevesebb harcok a Donyeck megyei Pokrovszk környékén dúlnak, ahol egy nap alatt 42 katonai összecsapás volt, a harkivi térségben pedig 13. Az ukrán erők kétszer indítottak ellentámadást.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 496 ezret.

Eközben Svédország további 75 milliárd korona (2500 milliárd forint) értékű katonai segélyt tervez adni Ukrajnának 2026-ig – közölte szerdán a stockholmi kormány. Az összeget három évre, egyenlő arányban osztják fel.

Pénzügyi segélyeket és hadfelszerelések beszerzéséhez szükséges támogatásokat is adnak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a döntés „bizonyítja Svédország gyakorlati szolidaritását Ukrajnával a szabadságunkért vívott küzdelemben”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!