Joe Biden még több diákhitel-tartozás eltörléséről döntött

2024. május 22. – 23:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai elnök újabb 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékű diákhitel elengedését jelentette be szerdán. A Fehér Ház közleménye szerint a döntés nyomán 160 ezer ember válik jogosulttá hitelének törlésére, többségükben szövetségi alkalmazottak, akik fejenként átlagosan 35 ezer dollárnyi diákhitelt halmoztak fel.

Az új intézkedéssel együtt Joe Biden elnök döntései alapján az elmúlt években 167 milliárd dollár (mintegy 61 ezer milliárd forint) bevételről mondott le az amerikai államháztartás elengedett diákhitel-törlesztés formájában. A diákhitelek eltörlése eddig nagyjából 5 millió volt egyetemi hallgatót érint.

Joe Biden a bejelentéskor azt mondta, nem fog felhagyni a céljával, hogy eltörölje a diákhiteleket, akkor sem, ha a republikánusok próbálják akadályozni.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint jelenleg a szövetségi diákhitelesek mintegy 10 százaléka jogosult törlesztési terhének könnyítésére valamely korábban elérhetővé tett megoldáson keresztül.

Mike Johnson, a kongresszus alsóházának republikánus elnöke Joe Biden intézkedését „szégyenletes szavazatvásárlásnak” minősítette hat hónappal az elnökválasztás előtt, ami ráadásul azoktól vonja el az állami pénzt, akik nem jártak egyetemre.

Joe Biden még 2022 őszén, a félidős választások előtt széles körű diákhitel-elengedési programot hirdetett meg, ami több tízmillió emberre vonatkozott volna. A tervet 2023 tavaszán az amerikai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek találta arra alapozva döntését, hogy az elnöknek nincs jogköre ilyen döntést hozni. Akkor Joe Biden bírálta az ország alkotmánybíróságának megfelelő bírói tanácsot, és közölte, hogy más módokat talál majd a diákhitelek elengedésére. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!