Kémkedéstől tartva orosz befolyást vizsgáló bizottságot állított fel a lengyel kormány

2024. május 22. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kedden jelentette be, hogy újból felállítja azt a bizottságot, aminek feladata az orosz befolyással való visszaélés vizsgálata lesz. A bizottság felállítása a Reuters szerint fordulatot jelent, mivel Tusk korábban ellenezte azt.

Tusk azzal indokolta a bizottság újjáélesztését, hogy Varsó az ország destabilizálására irányuló intenzív moszkvai kampánnyal küzd. „Utasítást adtam ki egy olyan bizottság felállításáról, amely a 2004–2024 közötti időszakban a Lengyel Köztársaság belső biztonságára és érdekeire gyakorolt orosz és fehérorosz befolyást vizsgálja” – mondta Donald Tusk egy sajtótájékoztatón. A bizottság élére a katonai kémelhárítás vezetőjét, Jaroszlav Strozyk tábornokot nevezte ki.

Tusk hétfőn a TVN24 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy az elmúlt időszakban kilenc embert tartóztattak le „az orosz szolgálatok megbízásából elkövetett szabotázscselekményekkel összefüggésben”.

Gyújtogatást, gyújtogatási kísérleteket és veréseket említett példaként, és azt is mondta, hogy vasárnapról hétfőre virradó éjjel is három embert tartóztattak le, majd hozzátette, hogy a lengyel rendőrök azt vizsgálják, hogy Oroszországnak köze van-e egy varsói bevásárlóközpontban a hónapban történt hatalmas tűzesethez.

A Telexen is írtunk arról, hogy május 12-én kigyulladt és leégett egy hatalmas bevásárlóközpont a lengyel főváros Bialoleka kerületében. A Marywilska 44 nevű bevásárlóközpontban 1400 bolt volt, az épület 80 százaléka lángolt, a rendőrség tájékoztatása szerint a tűzben senki sem sérült meg. Az oltáson 50 csapattal dolgoztak a tűzoltók és a katasztrófavédelem, köztük vegyi és környezeti veszélyelhárításra specializálódott alakulatokat is bevetettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!