Jelentősen könnyebb lesz uniós állampolgárként véglegesen letelepedni Nagy-Britanniában

2024. május 21. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

A brit kormány megkönnyíti a végleges letelepedési jogosultság megszerzését azoknak az EU-s állampolgároknak, akik előzetes letelepedett státusz alapján Nagy-Britanniában élnek: erre az eddig tervezett kettő helyett öt évük lesz – írja az MTI. Enyhítik az uniós állampolgárok nagy-britanniai munkáltatóinak és szállásadóinak előírt ellenőrzési kötelezettségeket is.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az EU-ból, de azok az uniós állampolgárok, akik 2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos nevén európai uniós letelepedett státuszért (EU Settled Status) – kell folyamodniuk. Aki már legalább öt éve él életvitelszerűen Nagy-Britanniában, az teljes körű (settled) letelepedett státuszt kap, aki ennél kevesebb ideje, az előzetes (pre-settled) státuszt.

Az eddigi tervek alapján az előzetes letelepedett státuszban eltöltött öt év után az EU-s állampolgároknak két évük lett volna a végleges letelepedett státusz megszerzésére. A most elfogadott könnyítés lényege, hogy erre ez öt évre módosul. Tehát aki az ötéves előzetes státusza lejárta után valamilyen okból nem kérvényezte a végleges letelepedési engedélyt, annak az erre szolgáló türelmi idő kettő helyett öt évvel hosszabbodik meg.

További kedvezmény, hogy a munkáltatóknak, a bérbeadóknak és az ingatlanirodáknak nem kell újból ellenőrizniük a náluk dolgozó, illetve az ingatlanjukban élő EU-s állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási és lakásbérlési jogosultságát az előzetes letelepedett státusz véglegesítésének feltételeként.

A brit belügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint 2023 végén 5,7 millió EU-s állampolgárnak volt letelepedési jogosultsága, közülük kétmillióan előzetes letelepedett státusz alapján éltek Nagy-Britanniában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!