Elfogták a világ egyik legnagyobb online drogpiacának alapítóját

2024. május 21. – 19:30

Elfogták a világ egyik legnagyobb online drogpiacának alapítóját
Az Incognito Market nevű, márciusban lekapcsolt online drogpiactér nyitóoldala – Forrás: amerikai igazságügyi minisztérium

Másolás

Vágólapra másolva

A New York-i rendőrség letartóztatta azt a Rui-Siang Lin nevű tajvani férfit, aki 100 millió dolláros (több mint 35,5 milliárd forintos) forgalmat bonyolított le az általa alapított Incognito Marketen – írja a CBS News. A márciusi lekapcsolásáig ez a dark weben futó oldal volt a világ egyik legnagyobb online drogpiactere.

A 23 éves, az online térben Pharoah néven is ismert Lint a New York-i John F. Kennedy reptéren fogták el szombaton, és már hétfőn bíróság elé állt. Azzal vádolják, hogy az ő irányításával zajlott a 2020 októberében indított Incognito Marketen bonyolított globális drogkereskedelem.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vádirata szerint az oldalon a kábítószerek széles választéka mellett megtalálhatók voltak az olyan, legális webáruházakból ismert funkciók is, mint a hirdetési lehetőség vagy az ügyfélszolgálat. Az eladók ötszázalékos részesedést fizettek az oldalon értékesített áruik után, így Lin több millió dolláros profitra tett szert.

A tajvani külügyminisztérium szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lin a kötelező katonai szolgálata keretében november óta a Kis-Antillák szigetcsoporthoz tartozó Saint Lucia szigetállam tajvani nagykövetségén dolgozott mint technikus. Eredetileg júliusban szerelt volna le. Május 18-án hagyta el a szigetet, New Yorkon keresztül Szingapúrba utazott volna, de odáig már nem ért el. Akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!