Hiába akarta Harry herceg, Rupert Murdochot mégse sikerült bíróság elé citálnia

2024. május 21. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába akarta, Rupert Murdochot már nem tudja bevonni az ausztrál médiamágnás lapkiadó vállalata, a News Group Newspapers (NGN) ellen hangüzenetei illegális lehallgatása miatt indított perébe Harry Windsor egykori királyi fenség. A brit felsőbb bíróság döntése alapján Harry hercegnek nincs lehetősége már kibővíteni a keresetét.

Harry és több pertársa azért nyújtott be keresetet az NGN, a Sun és az időközben megszűnt News of the World kiadója ellen, mert a bulvárlapok illegálisan hozzáfértek hangpostafiókjukhoz, ezért hekkeléssel és törvénytelen információgyűjtéssel vádolják a kiadót. Harry két vonalon is ki akarta egészíteni a keresetét: egyrészt egészen a kilencvenes évek közepéig visszament volna az időben, hogy az édesanyja, a néhai Diana hercegnőt érintő törvénytelen megfigyelések is részét képezzék a pernek. De a másik irányba is bővítette volna a per tárgyát, szerette volna, hogy annak részét képezzék az akkori barátnője, későbbi neje 2016-os megfigyelésének részei. A Sun annak idején magánnyomozókat fogadott Meghan Markle színésznő megfigyelésére.

Ezeket a bíróság elutasította, de arra lehetőséget adott, hogy a vezetékes telefonjának lehallgatására vonatkozó vádakkal kiegészítse keresetét, valamint további vádakat fogalmazzon meg a perben már érintett újságírókkal és magánnyomozókkal szemben.

Harry azért kívánta bevonni a perbe a lapkiadó tulajdonosát, Rupert Murdochot is, mert szerinte a médiamágnás „tisztában volt az NGN visszaéléseinek mibenlétével és kiterjedésével”. Az ügyben döntő bíró szerint azonban az olyan „trófeákkal” szembeni vádak, mint amilyen Murdoch is, valójában „semmi tárgyit” nem adnak hozzá a keresethez. A vádakat élből tagadó NGN egyik szóvivője szerint a bíróság „teljes mértékben igazolta” álláspontjukat, amikor megakadályozta, hogy „érdemi és jelentős” mértékben kiegészítsék a keresetet a folyamatban levő ügyben.

A bíróság indoklása szerint Harry herceg ügyvédei „nem tudnak ellenállni annak, hogy újabb és újabb részletekkel egészítsék ki keresetüket, ahogy a puzzle újabb darabkái előkerülnek”. Ami persze érthető, mert így teljesedhet ki a kép, ám „a tárgyalás nem nyomozás”. A perben tárgyalt esetekről amúgy a tervek szerint 2025 januárjában lesz az első meghallgatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!