Heves orosz dróntámadás érte Ukrajna több régióját éjjel, a G7-ek befagyasztott orosz állami vagyonból adnának hitelt Ukrajnának

2024. május 20. – 13:23

Heves orosz dróntámadás érte Ukrajna több régióját éjjel, a G7-ek befagyasztott orosz állami vagyonból adnának hitelt Ukrajnának
Háborús bűnöket vizsgáló ügyész az orosz dróntámadás helyszínén, Harkivban – Fotó: Valentyin Ogirenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei:

  • 29 orosz drónt lőtt le éjszaka az ukrán légierő, ezek közül 16-ot a déli Mikolajiv régió felett, ahol a törmelékek megrongáltak egy lakást és tüzet okoztak, írja a hivatalos ukrán közlés alapján a Guardian. Három drónt Lviv felett lőttek le, innen a helyi hatóságok nem jelentettek károkat. Az éjszakai orosz támadás célpontja volt még Odessza és Poltava is, a Harkiv régiót egy Iszkander-M ballisztikus rakétával támadták az orosz csapatok. A harkivi támadásnak hivatalos ukrán közlés szerint egy halálos áldozata van, Herszonban, ahol egy 72 éves férfi is megsérült. (Guardian)
  • A G7 pénzügyminiszterei egy Ukrajnának nyújtandó, 30 milliárd eurós hitelről tárgyalnak Tallinban. Ehhez hitelfedezetként befagyasztott orosz állami pénzeszközöket használnának fel, 270 milliárd euró értékben. A G7 vezetői egyelőre vizsgálják a befagyasztott állami vagyon hitelfedezetként való felhasználásának jogszerűségét. (Guardian)
  • A Kreml közölte, hogy a Vlagyimir Putyin által elrendelt, nem stratégiai nukleáris fegyvereket érintő gyakorlatokat „a megfelelő időkeretekben” fogják megtartani. Amikor hétfőn erről kérdezték, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: „Ez a kérdés a védelmi minisztériumra tartozik. Valóban van egy parancs a legfőbb főparancsnoktól, azt a megfelelő időkeretekben végre fogják hajtani”. Az orosz elnök a hónap elején rendelte el, hogy a hadsereg gyakorolja a taktikai nukleáris fegyverek bevetését, miután Moszkva szerint Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok fenyegetést jelentett.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!