India és Pakisztán is felszólította a Kirgizisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy ne menjenek az utcára

2024. május 18. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napok tömegverekedései miatt India és Pakisztán is felszólította a Kirgizisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy ne menjenek az utcára – írja a Deutsche Welle.

Kirgizisztánban több ezer pakisztáni és indiai tanul vagy dolgozik. Az elmúlt napokban az ottani tömegverekedésekben több pakisztáni állampolgár is megsérült. Pénteken több száz kirgiz férfi támadt olyan épületekre Biskekben, ahol külföldi diákok, köztük pakisztáni és indiai állampolgárok laknak. A kirgiz kormány pénteken rendőröket vetett be az erőszak megfékezésére.

Mumtaz Baloch, a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője szombaton egy internetes bejegyzésben közölte, hogy négy pakisztáni állampolgárt elsősegélyben részesítettek, egy embernek pedig megsérült az állcsontja. Egyelőre nem világos, hogy a kirgizisztáni támadásoknak van-e pakisztáni halálos áldozata.

A pakisztáni miniszterelnök, Shebaz Sharif aggodalmának adott hangot, és Iszlámábád tiltakozott a kirgiz kormánynál. „Mélységesen aggódom a pakisztáni diákok helyzete miatt Biskekben” – mondta Sharif.

Pakisztán kirgizisztáni nagykövete ellátogatott a kirgiz nemzeti kórházba, hogy találkozzon a támadások után orvosi kezelés alatt álló pakisztániakkal. Pakisztán diplomáciai tiltakozó jegyzéket nyújtott át Kirgizisztánnak az erőszak miatt.

„Figyelemmel kísérjük a Biskekben lévő indiai diákok jólétét. A helyzet a jelentések szerint most nyugodt. Határozottan tanácsoljuk a diákoknak, hogy maradjanak rendszeres kapcsolatban a nagykövetséggel” – írta S. Jaishankar indiai külügyminiszter. Nem világos, hogy a tömegverekedésben megsérült-e indiai.

A kirgiz miniszteri kabinet közleménye szerint „minden szükséges intézkedést megtettek a biztonság garantálása, valamint a béke és a stabilitás fenntartása érdekében”, és a rendfenntartó erők minden közrend megsértésére irányuló kísérletet visszafognak. De egy másik nyilatkozatban a kirgiz külügyminisztérium azzal vádolta a „pakisztáni és külföldi erőket”, hogy hamis híreket terjesztenek a biskeki incidensről.

A kirgiz támadásokat egy május 13-i összecsapás váltotta ki, amikor helyi kirgiz diákok egyiptomiakkal és arab országokból érkező diákokkal keveredtek vitába. Az incidens során a jelentések szerint egy kirgiz diák megsérült, ami miatt az elmúlt héten Kirgizisztánban megnőtt az idegenellenes hangulat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!