Egy amerikai állam törvénnyel tiltaná be a köztéri maszkviselést

2024. május 16. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Karolina állam republikánus törvényhozói a szenátus elé küldenek egy törvénytervezetet, ami betiltaná a köztéri maszkviselést – írja az ABC News. Az érvelésük szerint a járvány elmúltával a maszkot egészségügyi okokból nincs értelme hordani, viszont megkönnyíti a bűnözők vagy a tüntetéseken a törvényt megsértők dolgát.

Észak-Karolinában egy 1953-as keltezésű törvény tiltotta meg a maszkviselést közterületen, ezt még az akkoriban az államban komolyabban jelen levő Ku Klux Klan miatt hozták, aztán évtizedeken keresztül egyszerűen úgy maradt, a gyakorlatban senki sem alkalmazta – igaz, maszkot se nagyon hordott senki, legfeljebb Halloweenkor. A Covid éveiben, amikor hirtelen mindenki ráébredt, hogy a maszkviselés fontos fegyver a járvány terjedése ellen, a törvénybe beleírták, hogy „kivéve egészségügyi céllal”. Ezt akkor egyöntetűen megszavazta az állam törvényhozása, demokraták és republikánusok is.

A járvány alatt aztán a maszk hordása az amerikai politikai törésvonalak legfőbb szimbólumává vált: a republikánusok jellemzően az emberi szabadságjogok lábbal tiprását látták benne, míg a demokraták a józan észnek való engedelmeskedést és az embertársaink iránt érzett felelősséget.

A covidos egészségügyi kitételt akarják most törölni a törvény szövegéből a republikánusok. A járvány lecsengésével a maszkviselés is szinte teljesen eltűnt a nyugati világban – bár az egészségügyi hatása minden, cseppfertőzéssel terjedő vírusnál megvan, a sima influenzával kezdve. A republikánus javaslat szerint az egészségügyi hatások eltörpülnek amellett, hogy bűnözők vagy erőszakos tüntetők maszk mögé rejtik az arcukat, hogy azonosíthatatlanok legyenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!