16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

2024. május 16. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

16 nő vádolja szexuális zaklatással a világhírű illuzionista David Copperfieldet a Guardian nagyszabású oknyomozó cikkében. A lap újságírói több mint száz emberrel beszéltek a bűvész környezetéből, és hónapokig tartó nyomozás során jutottak el a vádakkal most előálló 16 nőhöz. Hárman azt állítják, hogy Copperfield bedrogozta vagy leitatta őket, négyen azt, hogy fogdosta őket, miközben a színpadra hívta őket egy-egy élő show-ban segítőnek. Ketten közülük ekkor még kiskorúak voltak. Ketten mondták azt, hogy az illuzionista titoktartási nyilatkozatot iratott alá velük, mielőtt a zaklatásra sor került volna. Többen nyilatkoztak úgy az egykori stábtagjai közül, hogy kimondott feladatuk volt csinos fiatal lányokat kiszúrni a közönségből, és aztán felajánlani nekik személyes találkozót Copperfielddel.

A most 67 éves bűvész minden vádat tagadott, és kiadott egy közleményt, amiben azt írja, többször a karrierjét kockáztatta, hogy nőket védjen meg szexuális ragadozóktól. Azt is írja ebben, hogy korábban is érték már ilyen vádak, de soha senki nem mutatott bizonyítékot, és minden esetben felmentették.

Copperfieldet valóban jó néhányszor érték már vádak szexuális zaklatással kapcsolatban 2007 óta, és valóban soha nem ítélték el. Szerepelt a neve a hírhedt Jeffrey Epstein-féle listán is.

David Copperfield a 80-as években igazi világsztárnak számított, és az illuzionista trükkjeiből készült tévéshow-kkal milliókat keresett. A leghíresebb mutatványai a New York-i Szabadság-szobor eltüntése, és a Kínai Nagy Falon való átsétálás voltak, de egyszer eltüntetett egy repülőgépet, és átrepült a Grand Canyon fölött is. Természetesen ezeket nem élő közönség előtt végezte, de a színpadi lebegést és repülést például sokszor bemutatta élő show-kban is, amit hosszú évekig a Las Vegas-i MGM Grand kaszinóban tartott, heti 15 előadásban. (Erre a trükkre egyébként egy másik amerikai illuzionista még szabadalmat is bejegyeztetett.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!