Nem csak kizárták, vádat is emelhetnek az Eurovízió holland versenyzője ellen

2024. május 14. – 16:58

Nem csak kizárták, vádat is emelhetnek az Eurovízió holland versenyzője ellen
A holland Joost Klein a 68. Eurovíziós Dalfesztivál megnyitóján – Fotó: Martin Sylvest Andersen / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Minden bizonnyal vád alá helyezik az Eurovízióból kizárt holland versenyzőt, Joost Kleint, írja a The Guardian a svéd rendőrség közlésére hivatkozva. Klein ellen azután indult eljárás, hogy a produkciós stáb egyik tagja feljelentést tett ellene fenyegetőzés miatt. Ha elítélik, pénzbírságra számíthat.

A 26 éves holland fellépőt mindössze néhány órával a döntő előtt zárták ki, hasonló esetre az Eurovízió 68 éves történetében nem volt példa. Jimmy Modin rendőrségi szóvivő a The Guardiannek azt nyilatkozta, a nyomozás véget ért, a vádról szóló döntés a következő pár héten belül megszülethet. Azt, hogy milyen természetűek voltak a fenyegetőzések, nem árulta el. Emil Andersson, az ügyért felelős rendőrtiszt a svéd SVT műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, arra számítanak, hogy büntetőeljárás fog indulni a holland férfi ellen.

A vádemelés gyorsított lesz, körülbelül 6–8 héten belül megtörténhet majd, mivel a szóváltáson túl nem történt súlyosabb bűncselekmény. Svédországban a fenyegetés bűncselekményét legtöbbször valóban büntetés követi a Sydsvenska napilap szerint.

A holland Avrotros tévécsatorna szerint bár Klein fenyegető mozdulatot tett a női operatőr felé, nem érintette meg. A konfliktus oka a csatorna szerint az, hogy az egyezség ellenére Joostot felvették, miközben épp lejött a színpadról; noha a férfi többször jelezte, hogy nem akarja, hogy felvegyék, a stáb ezt nem tartotta tiszteletben. A műsorszolgáltató azt állította, hogy „több megoldást” kínált az Eurovíziót működtető Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU), de Kleint így is kirúgták.

Frissítés: Az Eurovíziót szervező EBU kedden közleményt adott ki, amiben továbbra is kiállt amellett, hogy kizárták a döntőből Kleint. Az EBU arra hivatkozott, hogy az Avrotros széles körben megosztott változata nem egyezik azzal, amiről a személyzet és a szemtanúk beszámoltak. „Joost magatartása egyértelműen megsértette a versenyszabályokat, melyek célja, hogy biztonságos munkakörülményeket biztosítsanak minden alkalmazott számára, és megvédjék a gyártást” – írja a közlemény. A szervezők azt írják, nem akarnak még a jogi eljárás vége előtt ítélkezni, de „tekintettel a történtekre és arra, hogy a rendőrségi ügy hamarosan az ügyészségre kerül, nem lett volna helyénvaló Joost részvétele.” A kizárásról szóló döntést „alapos belső vizsgálatot követően” a versenyt irányító testület és az EBU igazgatósága egyhangúlag támogatta, teszik hozzá.

A dalfesztivált The Code című számával a nembináris svájci énekes, Nemo nyerte idén, miután kiélezett csatában maga mögé utasította a közönségkedvenc horvátokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!