Heves harcok zajlanak Gáza északi és déli szélén, palesztinok százezrei menekültek el

2024. május 13. – 13:47

Heves harcok zajlanak Gáza északi és déli szélén, palesztinok százezrei menekültek el
Palesztinok menekülnek Rafahból egy teherautó platóján – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk az izraeli–palesztin konfliktus hétfői eseményeiről.

Északról délre nyomultak hétfőn az izraeli erők a Gázai övezetben, hogy visszafoglaljanak egy olyan területet, ahol állításuk szerint hónapokkal ezelőtt legyőzték a Hamászt, míg a terület másik végén tankok és csapatok nyomultak át az autópályán Rafahba, írja a Reuters. Hetek óta most zajlanak a leghevesebb harcok Gáza északi és déli szélén, palesztinok százezrei menekültek el ismét, és segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a humanitárius válság tovább súlyosbodhat.

Tankok nyomultak be Dzsabáliába, 20 halott

Palesztin tisztviselők szerint húsz palesztin meghalt, többtucatnyian megsérültek hajnalban, amikor Gáza nyolc menekülttábora közül a legnagyobban, Dzsabáliában tankok nyomultak a városrész központja felé. A helyiek szerint a tankok lövedékei landoltak a tábor központjában csapódtak be, és több házat is leromboltak. (Guardian)

Megszólaltak a szirénák a libanoni határnál

Közben megszólaltak a szirénák Izrael északi részén, a libanoni határhoz közeli városokban, Fassutában, Netuában, Matatban és Elkosban. (Times of Israel)

Izraeli katonák szülei levélben tiltakoznak a Rafah elleni támadás ellen

Izraeli katonák szülei levelet küldtek a hadseregnek, hogy fújják le a Rafah ellen tervezett támadást, mert a szülők szerint az egy „halálos csapda” a gyerekeik számára. A levelet már több mint 900 szülő írta alá, szerintük „akinek van józan esze” az látja, hogy a másik oldalon már készülnek arra, hogy az izraeli csapatokra csapást mérjenek. (Guardian)

A rafahiak újabb evakuálási felszólítást kaptak telefonon és sms-ben, így még több embernek kellett elhagynia otthonát – közölték szemtanúk az AFP hírügynökséggel. Az elmúlt héten több mint 350 ezer palesztin menekült el a Gázai övezet déli részén fekvő városból, miután Izrael arra figyelmeztetett, hogy a közelgő katonai támadás előtt hagyják el a várost.

Blinken szerint a rafahi offenzíva nem semmisítené meg a Hamászt

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter tájékoztatta Antony Blinken amerikai külügyminisztert az izraeli katonai műveletről Rafahban és a közeli egyiptomi határátkelő elfoglalásáról – közölte hétfőn Gallant hivatala. Gallant és Blinken éjjel telefonon beszéltek, és „megvitatták a gázai fejleményeket”. (Guardian)

Blinken az NBC amerikai hírcsatornának adott interjújában azt mondta, hogy „káoszhoz és zűrzavarhoz” vezetne az izraeli hadsereg (IDF) Rafah elleni átfogó offenzívája. Az amerikai külügyminiszter szerint a művelet nem semmisítené meg a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezetet sem. „Láthattuk, amint a Hamász visszatért azokba a zónákba, amelyeket Izrael felszabadított, még Hán-Júniszba is” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!