Kevés túlórapénz, túl sok látogató – a Vatikán 49 alkalmazottja panaszt tett a rossz munkakörülmények miatt

2024. május 12. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Vatikán 49 alkalmazottja panaszt tett a rossz munkakörülmények miatt. A vatikáni múzeumok felügyelői, restaurátorai és a helyi könyvkereskedés alkalmazottai Vatikánváros vezetésének címeztek egy levelet, amiben azt írták: ha nem tesznek eleget követeléseiknek, csoportos pert fognak indítani.

Az alkalmazottak többek között azt nehezményezik, hogy nagyon keveset keresnek a túlóráik után, nincsen semmilyen szociális biztosításuk a munkanélküliség vagy olyan válsághelyzetek esetére, mint amilyen a koronavírus-járvány volt.

Az érintett dolgozók mind Rómában laknak, és azt állítják, hogy naponta 25-30 ezer ember fordul meg a vatikáni múzeumokban, annak ellenére, hogy az egy napra meghatározott látogatók maximális száma 24 ezer.

Azt is problémásnak tartják, hogy a vatikáni múzeumok termeiben nincs légkondicionáló. Szerintük kevés csendőr dolgozik az intézményekben, ezért is fordulhatott elő, hogy a látogatók felügyelőkre is kezet emeltek.

„A pápa jogokról beszél, de minket csak puszta áruként kezelnek” – írták a dolgozók.

A vatikáni múzeumok vezetősége egyelőre nem reagált a panaszokra.

A 4800 alkalmazott több mint fele a Szentszéknél, tehát a hivatalokban, a sajtóosztályon vagy a nagykövetségeken, a többiek Vatikánváros önkormányzati dolgozói, kertészek, eladók, postások, múzeumi felügyelők és takarítók. A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak hetente 36 órát kell dolgozniuk. Kétévente szolgálati idő alapján járó juttatást, illetve inflációs kompenzációt kapnak. A nyugdíj- és társadalombiztosítási járulék nagyjából a bruttó kereset tíz százaléka. Személyi jövedelemadó nincs.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!