Újabb tüntetés Grúziában, ötvenezren tiltakoztak a zuhogó esőben az orosz mintájú külföldiügynök-törvény ellen

2024. május 11. – 21:45

Újabb tüntetés Grúziában, ötvenezren tiltakoztak a zuhogó esőben az orosz mintájú külföldiügynök-törvény ellen
Tízezrek tüntettek május 11-én Tbilisziben a külföldiügynök-törvény ellen – Fotó: Irakli Gedenidze / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül ötvenezren vonultak fel Tbilisziben, a grúz fővárosban szombaton, a külföldiügynök-törvény ellen tiltakozva. A törvényjavaslat a kritikusok alapján orosz mintára készült, amit a kormány arra használna, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat. A felvonulásra egy nappal azután került sor, hogy Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök kijelentette: a „félrevezetett”, Oroszország ellen haragot érző fiatalok tiltakozásai ellenére a kormány továbbviszi a törvényjavaslatot. A tüntetés a Reuters által megkérdezett szemtanúk szerint békésen zajlott. A France24 beszámolója alapján a tüntetőket a zuhogó eső sem zavarta, grúz és EU-s zászlókat lengetve skandálták az ország nevét.

Az ügyben nem ez az első megmozdulás: az országban csaknem egy hónapja tart a tüntetéssorozat. Április végén szintén ezrek követelték a törvény visszavonását, akkor a tüntetés ellen a rendőrség brutálisan lépett fel, könnygázt és vízágyúkat is bevetettek.

Ha megszavazzák, a külföldiügynök-törvény előírná, hogy azok a médiumok és nem kormányzati szervezetek, amelyeknek anyagi forrásai több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként kell regisztráltatniuk magukat, különben súlyos bírsággal sújtanák őket. Az április végi demonstráción az EU-párti tüntetők azt skandálták, nem akarnak szovjet rezsimet, nemet kell mondani az orosz típusú törvényekre és igent Európára.

Az Álom Párt és szövetségesei által irányított grúz parlament hétfőn kezdi meg a bizottsági meghallgatásokat a törvénytervezet harmadik, egyben végső verziójáról. A jogszabály ellen felszólalt az Egyesült Államok, az EU és az ENSZ is. Az országban év végén lesznek parlamenti választások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!