Közel ezren csaptak össze rendőrökkel a Tesla-gyár bővítése ellen tiltakozva Németországban

2024. május 11. – 17:23

Közel ezren csaptak össze rendőrökkel a Tesla-gyár bővítése ellen tiltakozva Németországban
Tüntetők a németországi Tesla-gyár mellett – Fotó: Patrik Pleul / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Becslések szerint 800-1000 klímatüntetővel csapott össze a német rendőrség pénteken a Berlin melletti grünheidei Tesla-gyárnál, miután a tüntetők megpróbálták megrohamozni az épületet. A demonstrálók a gyár bővítése ellen tiltakoztak, a BBC szerint többen megsérültek, köztük három rendőr. A rendőrök végül megakadályozták, hogy az aktivisták bejussanak az épületbe, több embert letartóztattak.

A kampányolók egy része február óta táborozik a grünheidei erdőben. A Block Tesla, Disrupt Elon nevű tüntetéssorozat résztvevői pénteken lezárták a közeli autópályát, elfoglaltak egy országúti szakaszt, és a sínekre ülve megszakították a vasúti közlekedést is. A tüntetők áttörték a rendőrségi kordont, és behatoltak a gyár területére, a BBC által hitelesített videók egyikén az látható, hogy az úgynevezett Gigafactory északkeleti sarkában lévő egyik épületet célozzák meg. A tiltakozók végül nem jutottak be a létesítménybe.

A Tesla még a hét elején közölte, hogy a helyszínt lezárják a demonstráció miatt, az alkalmazottak a cég közlése alapján otthonról dolgozhattak. Elon Musk az X-en arról írt, a csoportnak nem sikerült betörnie a gyárba, majd egy másik bejegyzésben baloldali tüntetőknek titulálta a tömeget.

A Disrupt Tesla nevű csoport május 8. és 12. közöttre hirdette meg a tüntetéseket, azaz a tiltakozások hétvégén is folytatódnak. Oldalukon azt írják, a tiltakozásokkal azt szeretnék megállítani, hogy a három további bővítési fázis után a Berlin külvárosában található üzem legyen Európa legnagyobb autógyára. A Gigafactoryben már most évente 250 ezer autót gyártanak, a bővítések után ez a szám egymillióra nőhet majd. Elon Muskra nőgyűlölő Twitter-fasisztaként hivatkoznak, aki a márkáját arra használja, hogy az elektromos autók a belső égésű motorok zöld alternatívájaként jöjjenek létre. A csoport szerint azonban az elektromos autók nem jelentenek megoldást, ezek „az egyéni közlekedési őrület” folytatásai, csak más eszközökkel. „Ez se nem fenntartható, se nem zöld” – írják.

A német sajtó hírei alapján az éjszaka csendes volt, szombaton pedig folytatódtak a tiltakozások. A Tesla egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!