Belgiumban a világon elsőként munkaszerződés, nyugdíj és egészségbiztosítás is jár a szexmunkásoknak

2024. május 8. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva


Belgium a világon elsőként jóváhagyta azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy legális munkaszerződést kaphassanak a prostituáltak, és ennek értelmében nekik is járjon az egészségbiztosítás, munkanélküli segély, a családi támogatás és a nyugdíj is, írja a Telegraph. A törvény a szexmunkásokra vonatkozik, a sztriptíztáncosokra, pornószínészekre és az online előadókra azonban nem.

Mindemellett a törvény védelmet is nyújt a szexmunkával foglalkozóknak. Például nem kell attól félniük, hogy kirúgják vagy megbüntetik őket, ha elutasítanak egy ügyfelet, és szintén jogukban áll nemet mondani arra, hogy az amszterdami piros lámpás negyedhez hasonlóan a kirakatokban mutogassák magukat, ami Belgiumban szintén bevett. Ha úgy érzik, bármelyik joguk sérül, akkor kérhetik egy kormányzati mediátor segítségét, aki a munkavállalóval és a munkáltatóval, azaz a stricivel is felveszi a kapcsolatot.

A törvény értelmében csak az foglalkoztathat legálisan szexmunkásokat, akiknek van bejegyzett irodája Belgiumban, és a striciket is ellenőrzik, mielőtt bárkivel szerződést kötnének. Olyan például nem foglalkoztathat prostituáltakat, aki korábban szexuális erőszakért került börtönbe. Ezenfelül pedig biztosítaniuk kell a munkavállalók számára ún. riasztó eszközöket, amiket a szexmunkás magával vihet, és elhelyezhet abban a helyiségben, ahol a munkáját végzi.

Belgium előtt már Új-Zéland, Németország és Hollandia is teljes értékű foglalkozásként ismerte el a szexmunkát, azonban arra még nem volt példa, hogy ennek a jogi kereteit is meghatározzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!