Sztrájkolnak az olasz közmédiánál a fokozódó kormányzati nyomás miatt

2024. május 7. – 06:28

Másolás

Vágólapra másolva

Sztrájkba kezdtek hétfőn az olasz közmédia, a RAI újságírói a fokozódó kormányzati nyomás miatt, írja a Politico. Úgy érzik, hogy Giorgia Meloni kormánya „a kormány szócsövévé próbálja tenni” a csatornát. „Azért sztrájkolunk, hogy megvédjük a közszolgálati rádió és a közszolgálati tévé autonómiáját és függetlenségét a politikusok ellenőrzésétől” – írta közleményében a közmédia legnagyobb újságíró-szakszervezete. Meloni 2022-es hatalomra kerülése óta több ismert műsorvezető is távozott a közmédiától a kormányzati behatás miatt.

Sokan a cenzúra jelének tartották azt is, hogy április 25-én „szerkesztői okokból” nem engedtek felolvasni egy antifasiszta monológot a közmédia egyik csatornáján. Ezen a napon ünneplik Olaszország felszabadulását a fasiszta uralom alól. Meloni kormányát azzal vádolják, hogy a rágalmazásokra vonatkozó jogszabályok szigorításával megpróbálják elhallgattatni az újságírókat. A kormány korábban több sajtópert indított különböző sajtótermékek és újságírók ellen.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) legfrissebb jelentése szerint Olaszország a legutóbbi felméréshez képest öt helyet rontva a 46. helyen áll a sajtószabadság helyzete alapján. Magyarország a 67. helyen áll ezen a listán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!