Izrael a tárgyalásoktól függetlenül Rafah ellen készül, a Hamász egy tűzszüneti javaslat elfogadását ígérte

2024. május 4. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk az izraeli-palesztin konfliktusról.

  • Kairóban folytatódtak a tárgyalások egy lehetséges gázai tűzszünetről. A Hamász közölte, hogy optimistán és pozitívan tekintenek a megbeszélések elé, miután tanulmányozták a legújabb tűzszüneti javaslatot. „Eltökélt szándékunk, hogy olyan megállapodást érjünk el, amelyik teljesíti a palesztinok követeléseit” – írták.
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint elfogadhatatlan károkkal járna a Rafah elleni izraeli offenzíva. Hozzátette, hogy Izrael egyelőre nem tett közzé tervet arról, hogyan garantálná a civilek védelmét a művelet során. A Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ mentén lévő Rafahban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, de a harcok miatt az övezet többi részéből oda menekültekkel együtt már több mint másfél millióan zsúfolódnak össze a városban.
  • Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is aggódik az izraeli hadsereg esetleges rafahi szárazföldi művelete miatt. A Twitter utódján, az X-en közzétett üzenetében pedig „vérfürdőre” figyelmeztetett. A WHO kiemelte, hogy az övezetben lévő 36 kórháznak csak egyharmada működőképes, hogy hiány van személyzetből és alapvető orvosi felszerelésből is.
  • Gázai fegyveresek, köztük egy feltételezett Hamász-kapcsolatokkal rendelkező csoport körülbelül hetvenmillió dollárt rabolt el az egyik palesztin bankból áprilisban. A pénzt a Bank of Palestine több fiókjának páncéltermeiből vitték el, ez derült ki a nemzetközi partnereiknek küldött, most kiszivárgott jelentésekből. Április 16-án lyukat fedeztek fel a bank egyik gázai fiókjának széfhelyiségének mennyezetén, és megállapították, hogy körülbelül hárommillió dollár értékű, automatákba szánt sékel hiányzik. Két nappal később magukat kommandósoknak kiadó fegyveresek szállták meg az egyik legnagyobb bankfiókot, és több mint 36 millió dollárnyi sékelt vittek el belőle.
  • A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint legalább 34 654 palesztin áldozatuk van az október óta tartó összecsapásoknak, a sérültek száma 77 908. Az elmúlt 24 órában harmincketten haltak meg.
  • Napok, vagy akár órák kérdése lehet, hogy a Hamász annak a tűzszüneti javaslatnak az elfogadását jelentse be, amelyet egyiptomi közvetítők dolgoztak ki – írta a Jerusalem Post az al-Kudsz palesztin lapra hivatkozva. Eszerint Kairóba utazott szombat reggel a palesztin fegyveres szervezet küldöttsége, ahol a házigazdák és Katar jelenlétében Izraellel tárgyalt, a tűzszüneti egyezmény részeként az Iraelben lévő palesztin bebörtönzöttek egy részének szabadon engedéséről egyezkedve. Izrael korábban jelezte, hogy kész 40 napos tűzszünetre, amennyiben a Hamász elenged 33 túszt, akiket a Hamász a Gázai övezetből indított, október 7-i véres támadásakor fogott el, körülbelül 240 túszt, főként civileket elrabolva, 1200 embert megölve. Ennek az ajánlatnak az elfogadásáta Izrael egy hetet adott.
  • Bár a Hamász állítólag az izraeli tűzszüneti javaslat elfogadásáta készül, mondván, annak izraeli odalról való betartását az Egyesült Államok kész garantálni. Izrael ugyanakkor közölte, hogy a tárgyalások menetétől függetlenül fennáll a Rafah elleni támadás terve, annak érdekében, hogy a palesztin fegyveres szervezet utolsó állásait is felszámolja. Ez tehát a tárgyalásoktól független terv. Rafah a Gázai övezet egyiptommal határos oldalán áll, ide menekült a 2,3 millió lakosú területről csaknem 1,5 millió ember, miután a Hamász támadása után Izrael válaszcsapást indított a Gázai övezet ellen.

(Források: BBC, Guardian, Times of Israel, Jerusalem Post MTI)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!