Palesztinpárti diákok foglalták el a Columbia Egyetem Hamilton Hallját

2024. április 30. – 13:52

Palesztinpárti diákok foglalták el a Columbia Egyetem Hamilton Hallját
Fotó: Selcuk Acar/ ANADOLU VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Palesztin zászló lóg a New York-i Columbia Egyetem ablakából, miután a Columbia Students for Justice in Palestine tüntető diákjai elfoglalták a New York-i Columbia Egyetem szimbolikus erejű épületét, a Hamilton Hallt, melyben a dékáni hivatal is található – írja a történtekről beszámoló CNN a közvetítésében.

Az elmúlt napokban több száz embert vettek őrizetbe a különböző amerikai egyetemeken tartott diáktüntetések miatt. A tüntetők többek között az Izraellel folytatott kapcsolatok megszakítását követelik, sokak szerint azonban antiszemita felhangjuk van a demonstrációknak. A helyzet azután lett feszültebb, hogy rendőröket küldtek a Columbia Egyetem tüntetőire, vasárnap pedig egy kaliforniai egyetemen volt dulakodás a palesztinpárti tüntetők és Izrael-párti demonstrálók között. Erről bővebben itt írtunk.

A Columbia Egyetemen az indulatokat fokozta a vezetőség döntése, melynek értelmében felfüggesztették azoknak a hallgatóknak a jogviszonyát, akik nem voltak hajlandóak felhagyni a táborozással/tüntetéssel helyi idő szerint hétfőn 14 óráig. Ezeket tárgyalási és egyezkedési kísérletek előzték meg a tiltakozás szervezőivel, amik nem vezettek kompromisszumos megoldásra. A fegyelmi eljárás megindítását követően az elbírálást az egyetemen belül több különböző egység végzi a szabálysértés jellege alapján – közölte az egyetem.

A bejelentés után döntött úgy a palesztinpárti csoport, hogy elfoglalják a Hamilton Hallt – az épület előtt kedd hajnalban gyűltek össze, és azt skandálták: „Mit akarunk? Igazságosságot. Mikor akarjuk? Most.”

A légi felvételek szerint a közeli táborban sátrak fedik a pázsitot, és a tüntetők sorfalat alkotnak. A CNN úgy tudja, hogy a bejáratot mintegy kb. 200-an torlaszolják el, az épületben pedig kb. tucatnyian vannak.

Az épület szimbolikus jelentőséggel bír az egyetem számára. 1968-ban a diákok elfoglalták az épületet, miközben tiltakoztak az iskola vietnámi háborúhoz való kapcsolata ellen.

Más egyetemen, az Észak-karolinai Egyetem Chapel Hill-i kampuszának palesztinbarát tüntetőit kedd reggel őrizetbe vették a rendőrök, miután az egyetem felszólította őket, hogy hagyják el a táborukat. Az egyetem a közleményében azt írta: „Az elmúlt hetek eseményei során a diáktüntetők betartották a szabályzatunkat. Ez vasárnap este megváltozott”, ekkor az egyetemen kívülről érkező aktivisták behatoltak az osztálytermekbe is, megszegve a szabályokat. Ezután távozásra szólították fel őket. „A felszólítás be nem tartása következményeket von maga után, beleértve az esetleges letartóztatást, az egyetemről való kitiltást és végső soron az egyetemről való kizárást, ami megakadályozhatja a diákok diplomaszerzését” – írták a CNN szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!