Lángba borult az odesszai Harry Potter-kastély, egy orosz találat után, négyen meghaltak

2024. április 30. – 10:06

Lángba borult az odesszai Harry Potter-kastély, egy orosz találat után, négyen meghaltak
Lángokban az odesszai Harry Potter-kastély tetőszerkezete – Fotó: Szergej Szmolencsev / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb keddi eseményeiről.

  • Legalább négyen meghaltak és 32-en megsérültek, amikor lakóházakra és a civil infrastruktúrára mértek rakétacsapást az orosz erők hétfőn Odesszában. A támadás miatt lángba borult a Harry Potter-kastélynak nevezett akadémia épülete. Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője azt mondta, hogy a támadást egy Iszkander-M típusú, fürtös robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétával hajtották végre. „Szörnyek. Szörnyek. Vadak. Söpredék. Nem tudom, mit mondhatnék még” – mondta Hennagyij Truhanov, Odessza polgármestere. (Guardian)
  • A NATO-tagországok nem teljesítették időben az Ukrajnának tett ígéretüket, ami a frontvonalon lévő Oroszországnak kedvez – mondta Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár Kijevben, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. „A támogatással kapcsolatos komoly késedelmek súlyos következményekkel jártak a harctéren” Ukrajna számára – mondta Stoltenberg. Ukrán tisztviselők szerint Oroszország egy nagyobb nyári offenzívához állít össze erőket. (Guardian)
  • A háború kitörése óta először látogatott Ukrajnába a brit királyi család egyik tagja, Szófia, Edinburgh brit hercegnéje Volodimir Zelenszkij elnökkel és feleségével találkozott – közölte a Buckingham-palota. Az 59 éves Sophie, Károly király legfiatalabb testvérének, Edward hercegnek a felesége, a brit külügyminisztérium képviseletében, meglepetésre érkezett Kijevbe, hogy szolidaritását fejezze ki a háború által érintettekkel – áll a palota közleményében. (BBC)
  • Magyarország és Tádzsikisztán megállapodást írt alá a biztonsági együttműködésről és a bűnözés elleni harc koordinálásáról – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter kedden Dusanbéban. Tádzsik kollégájával, Szirodzsiddin Muhriddinnal tartott egyeztetés után közölte, Tádzsikisztán is a mielőbbi ukrajnai békekötés pártján áll. Az EU soros elnökségét Magyarország veszi át hamarosan, és az utóbbi időszakban megjelent az együttműködés erősítése Közép-Ázsiával. „Ez nem is csoda, mert a közép-ázsiai térség rendkívül dinamikusan fejlődik, ráadásul az Oroszországgal szemben alkalmazott, egyébként kudarcot vallott, Európának nagyobb károkat okozó szankciók miatt is a kelet-nyugati irányú kereskedelmi útvonalak átrendeződésére került sor, és itt Közép-Ázsia szerepe most az Európába irányuló keleti kereskedelem szempontjából jelentős mértékben megnőtt” – emelte ki. (MTI)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!